Fastighetsägare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastighetsägare, varianter, uttal och böjningar av fastighetsägare

Fastighetsägare synonym, annat ord för fastighetsägare, vad betyder fastighetsägare, förklaring, uttal och böjningar av fastighetsägare.

Synonym till fastighetsägare

Vad betyder och hur uttalas fastighetsägare

Fastighetsägare uttalas fast|ig|hets|äg|are och är ett substantiv.

Ordformer av fastighetsägare

Singular

fastighetsägare
obestämd grundform
fastighetsägares
obestämd genitiv
fastighetsägaren
bestämd grundform
fastighetsägarens
bestämd genitiv

Plural

fastighetsägare
obestämd grundform
fastighetsägares
obestämd genitiv
fastighetsägarna
bestämd grundform
fastighetsägarnas
bestämd genitiv

Fastighetsägare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fastighetsägare

  1. Grannelagsrätt är en sammanfattning av de rättsregler som rör förhållandet mellan ägare eller innehavare av samma eller angränsande fastigheter. En fastighetsägare är för sina grannars skull till viss del begränsad i sitt förfogande över fastigheten. Det gäller bland annat allmänt hänsynstagande, skyldighet att låta en granne ta bort en gren som hänger över ägogränsen, skyldighet att förekomma skada vid grävningsarbeten, och skyldighet att ge tillträde till fastigheten vid byggnadsarbeten med mera. (källa)
  2. Hypoteksförening, tidigare förening av fastighetsägare i ändamål att upplåna penningar för att åter utlåna dem i form av hypotekslån åt föreningens medlemmar. (källa)
  3. Hyresvärd är en privatperson eller ett företag som hyr ut en lokal eller bostadslägenhet, i Sverige oftast en bostadsrätt eller hyresrätt. Hyresvärden kan men behöver inte vara fastighetsägare. Den som hyr av en fastighetsägare och i sin tur hyr ut till en andrahandshyresgäst, är hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästen, samtidigt som denne är hyresgäst i förhållande till sin egen hyresvärd, fastighetsägaren. (källa)
  4. Arrende är när en fastighetsägare upplåter nyttjanderätt till exempelvis jord mot vederlag, det vill säga ersättning i form av ett penningvärde, natura eller dagsverke. (källa)
  5. Marknadshyra, kallas den hyra som fastighetsägare och hyresgäst kommer överens om för ett hyresavtal, om det saknas regleringar via lagstiftning som begränsar hyran. (källa)
  6. Nyttjanderättshavare är den som, utan att vara fastighetsägare, har rätt att bruka eller nyttja en fastighet. (källa)
  7. Resecentrum är samordning av trafik och service i och omkring en järnvägsstation. Begreppet innefattar tåg, buss, taxi och bilparkering och sker i samarbete mellan tågoperatörer, fastighetsägare, länstrafikföretag och kommuner. Syftet med resecentrum är att underlätta passagerares övergångar mellan olika trafikslag. (källa)
  8. en exploateringssamfällighet, en samverkan mellan flera fastighetsägare för utökning av bebyggelsen i ett område. (källa)
  9. Ett exempel är en fastighetsägare som utarrenderar fastigheten ett visst antal år eller medger inteckning i densamma ("upplåter" nyttjanderätt resp. panträtt). Ett annat exempel är att en uppfinnare tillåter ett bolag att under viss tid använda hans patenterade uppfinning ("upplåter" en begränsad rätt att utöva patentet). (källa)
  10. Väghållningen börjar i Norden regleras i riks- och landskapslagar vilka intill vägarnas förstatligande, i Sverige 1944, lägger huvudansvaret för underhållet av vägarna på den jordägande menigheten. Från förstatligandet ansvarar Staten genom Trafikverket för de statligt ägda allmänna vägarna. Kommunerna förvaltar kommunala gator. Enskilda vägar förvaltas av vägföreningar eller av enskild fastighetsägare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.