Fastsurrad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastsurrad, varianter, uttal och böjningar av fastsurrad

Fastsurrad synonym, annat ord för fastsurrad, vad betyder fastsurrad, förklaring, uttal och böjningar av fastsurrad.

Vad betyder och hur uttalas fastsurrad

Fastsurrad uttalas fast|surr|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av fastsurrad

Böjning (i positiv) fastsurrad en ~ + subst. fastsurrat ett ~ + subst. fastsurrade den/det/de ~ + subst.

Fastsurrad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet fastsurrad

  1. Vid flytten från Bunn i Småland drunknade John Bauer (36 år gammal) med sin maka Ester Ellqvist och deras treårige son Bengt, kallad Putte, då ångaren Per Brahe förliste under en höststorm på Vättern utanför Hästholmen 1918. Det skulle senare visa sig att det bland annat var de symaskiner från Husqvarna som fanns ombord som var fellastade och inte tillräckligt fastsurrade vilket fick förödande konsekvenser i den hårda stormen. Ombord fanns 16 besättningsmän och åtta passagerare. Ingen av dem överlevde. Fyra år senare bärgades Per Brahe och familjen Bauer begravdes på Östra kyrkogården i Jönköping. (källa)
  2. De första katamaranerna byggdes av polynesierna som var skickliga båtbyggare och navigatörer. Deras dubbelkanoter bestod av två skrov som var förenade med fastsurrade balkar på vilken en plattform placerades, som var stor nog för flera människor, förnödenheter och husdjur. Med hjälp av ett segel och flera paddlar fördes farkosten fram snabbt och på rätt kurs. (källa)
  3. Vid en torvtäkt i Skjoldehamn 1936 påträffades ett lik insvept i ett stort rutmönstrat ylletyg. Svepningen var fastsurrad vid kroppen och över denna låg ett lager näver. Under liket låg ett renskinn med pälsen mot liket. Under renskinnet låg några käppar av björk. Liket bar en komplett dräkt bestående av kraghuva, kjortel, skjorta, byxor, hosor och fotlappar av ylle, samt skor av vilka endast lädersulorna återstod. (källa)
  4. Vid tolvtiden på dagen, nordost om byn Hulterstad, avlossades ett kanonskott från det svenska skeppet Svärdet, vilket var den överenskomna signalen för att vända och möta fienden. Enligt några källor stod ett holländskt skepp för det egentliga startskottet, för att maskera en framryckande brännare vilket fick den svenska flottan att reagera. Efter Svärdets skott, svarade flaggskeppet Kronan med ett skott och påbörjade en vändning utan att ha förberett tillräckligt. Enligt tygmästaren (artilleriofficeren) Anders Gyllenspaks vittnesmål revades inte tillräckligt med segel, kanonportarna var öppna och kanonerna var inte fastsurrade. Skeppet krängde djupt åt babord och fick såpass kraftig slagsida att hon började ta in vatten genom de lägre kanonportarna på babordssidan. Gyllenspak berättade också att kanonerna efter vändningen stod med mynningarna under vattennivån och sedan inte gick att dra in. Medan skeppet redan lutade kraftigt kom en kraftigt vindby och välte skeppet över på sidan så att masterna låg raklånga längs vattnet. Efter en stund exploderade också krutförrådet i fören och sprängde bort det mesta av Kronans främre styrbordssida för om stormasten. Hon förlorade snabbt bärkraft och sjönk. Fyra skepp ur Creutz och Ugglas eskadrar flydde när de såg att flaggskeppet hade förolyckats. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.