Filmindustri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder filmindustri, varianter, uttal och böjningar av filmindustri

Filmindustri synonym, annat ord för filmindustri, vad betyder filmindustri, förklaring, uttal och böjningar av filmindustri.

Vad betyder och hur uttalas filmindustri

Filmindustri uttalas film|industri och är ett substantiv.

Ordformer av filmindustri

Singular

filmindustri
obestämd grundform
filmindustris
obestämd genitiv
filmindustrin
bestämd grundform
filmindustrins
bestämd genitiv

Plural

filmindustrier
obestämd grundform
filmindustriers
obestämd genitiv
filmindustrierna
bestämd grundform
filmindustriernas
bestämd genitiv

Filmindustri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Filmindustri på Engelska

  • film industry

Hur används ordet filmindustri

  1. I vidare benämning är industri all form av storskaligt näringsliv - som exempel finns begreppen turistindustri, nöjesindustri och filmindustri. Den vidare betydelsen har sitt ursprung i påverkan från engelska, där ordet industry har en bredare innebörd än vad ordet industri har haft i svenska. (källa)
  2. I Sverige är SF-journalen äldst med startåret 1914, under namnet Svenska Bios veckorevy, senare kallat Svensk filmindustris revy. Dess storhetstid tog slut i och med att televisionen blev vanlig, och efter 1960-talets slut fanns inte mycket journalfilmsproduktion kvar. Nils Jerring arbetade under många år för SF-journalen och hans röst har i Sverige, tillsammans med Gunnar Skoglund, kommit att särskilt förknippas med journalfilm. På grund av tidens bristfälliga ljudteknik talade nyhetsuppläsaren med tydlig artikulation, och rösten lät gäll och nasal vid uppspelning (se även journalfilmsröst). (källa)
  3. Inspelningen ägde rum i Trollhättan 2002 efter ett manus av Sofia Fredén. Producent var Anna Croneman, fotograf Olof Johnson och klippare Darek Hodor. Musiken komponerades av Conny Bloom och Benneth Fagerlund och filmen producerades och distribuerades av AB Svensk Filmindustri. Den premiärvisades 17 januari 2003 på Filmstaden i Göteborg och Röda Kvarn i Stockholm. Den visades av Sveriges Television 2008. (källa)
  4. Vid tidigt 1930-tal var ljudfilmerna ett globalt fenomen. I USA hjälpte de till med att säkerställa Hollywoods position som en av världens mäktigaste kulturella/kommersiella system. I Europa (och i mindre skala på andra håll i världen) behandlades den nya utvecklingen med misstänksamhet av flera filmskapare och kritiker, som var oroade för att fokus på dialogen skulle förstöra de unika estetiska fördelarna med ljudlös film. I Japan, där populär filmtradition integrerade stumfilmer med dialog framförd av skådespelare på plats, tog det lång tid för ljudfilmen att få fäste. I Indien blev ljudet den förändring som ledde till den snabba expansionen av landets filmindustri, vilken sedan början av 1960-talet har kommit att bli den mest produktiva filmindustrin i hela världen. (källa)
  5. Sagan om ringen är en av Hollywoods största produktioner. Hollywood syftar egentligen på USA:s filmindustri, med all dess glamour, som befinner sig i stadsdelen Hollywood i Los Angeles. (källa)
  6. I Sverige var Stig Ingemansson en akustiker som inriktade sig på att bekämpa buller och att skapa bra ljudmiljöer, i och med skapandet en av de första akustikfirmorna i landet. Andra var Akustikkonsult AB, Stellan Dahlstedt som arbetade med rumsakustik redan på 30-talet för AGA när ljudfilmen infördes och sedermera för Svensk Filmindustri. Han anses vara den första och främsta rumsakustikern i Sverige. Akustikbyrån AB, Göran Gadefeldt, var också en tidig akustikkonsult med inriktning på marinakustik och strukturdynamik. Gadefeldt blev första professor på institutionen för ljud och vibrationer som instiftades på KTH efter donationer av Atlas Copco 1976. Institutionen heter idag MWL. Ytterligare en tidig akustiker som betytt mycket för ämnets utveckling i Sverige var Ove Brandt. Han förestod institutionen i akustik på KTH(A) och skrev en bok som är klassisk i ämnet byggnadsakustik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.