Flerarmad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flerarmad, varianter, uttal och böjningar av flerarmad

Flerarmad synonym, annat ord för flerarmad, vad betyder flerarmad, förklaring, uttal och böjningar av flerarmad.

Vad betyder och hur uttalas flerarmad

Flerarmad uttalas fler|arm|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av flerarmad

Böjning (i positiv) flerarmad en ~ + subst. flerarmat ett ~ + subst. flerarmade den/det/de ~ + subst.

Flerarmad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet flerarmad

  1. Änterdragg (av svenska försvarsmakten kallad änterkrok) är en flerarmad dragg. Oftast satt draggen fast i en bit kätting som i sin tur var fäst i en lång lina. Små, lätta änterdraggar kunde kastas in över det fientliga fartygets reling och hakade fast för hålla samman fartygen. Större, tyngre änterdraggar hanterades av manskap uppklättrade i riggen och svingades över den till det fientliga fartyget. De används även på land för att klättra in i byggnader eller över murar och bergssidor. Under Landstigningen i Normandie använde den amerikanska eltistyrkan US Rangers egenutvecklade änterdraggar som sköts upp för klipporna till Pointe du Hoc, där det batteri fanns som de skulle oskadliggöra. (källa)
  2. Han var från 1718 gift med Catharina Olofsdotter Beckman samt far till Gustaf Stafhell, Anders Stafhell och Margareta Stafhell-Åkerman. Efter utbildning till silversmed för Henning Petri i Nyköping arbetade Stafhell en tid som gesäll för hovguldsmeden Petter Henning i Stockholm. Han blev mästare i Stockholm 1714 och kort därefter ledare för en stor silververkstad. Han var en av de centrala gestalterna bland svensk silversmide under 1700 första hälft och en av de flitigaste leverantörerna till kungliga silverkammaren. Bland hans större arbeten märks en musselformad dopskål som han utförde till Riddarholmskyrkan 1727 och några stora flerarmade kandelabrar som numera förvaras vid Statens historiska museum. Stilistiskt speglar hans arbeten skiftningen från den senbarocka Bérainstilen till en raffinerad régencestil och han anses vara den silversmed som givit Fredrik I-tidens dess bestämda karaktär. Eftersom Stafhell trots sin skicklighet inte synes ha ägt någon större konstnärlig fantasi kan man utgå från att de konstnärligt högstående praktpjäser han utförde var formgivna av Nicodemus Tessin, Carl Hårleman och Christian Precht. Stafhell är representerad vid Kungliga silverkammaren, Statens historiska museum, Nordiska museet, Skokloster, Nationalmuseum och ett flertal kyrkor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.