Flerårig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flerårig, varianter, uttal och böjningar av flerårig

Flerårig synonym, annat ord för flerårig, vad betyder flerårig, förklaring, uttal och böjningar av flerårig.

Vad betyder och hur uttalas flerårig

Flerårig uttalas fler|år|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av flerårig

Böjning (i positiv) flerårig en ~ + subst. flerårigt ett ~ + subst. fleråriga den/det/de ~ + subst. flerårige den ~ + mask. subst.

Flerårig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Flerårig på Engelska

  • multiannual, perennial

Hur används ordet flerårig

  1. Getrams är flerårig ört. Blommorna är vita med långsmala klockor som hänger ned från stammen, ofta i par, särskilt nedtil på stammen. Längd upp till 2 cm. (källa)
  2. Gräslök påminner om gräs. Den är flerårig och blir upp till 30 cm hög. Blad och blomstänglar är trinda, släta och gröna. Blommorna sitter samlade i en flock, som är ca 1 cm i diameter, och har rödvioletta, violetta eller, mer sällan, vita hylleblad. (källa)
  3. Gullbräcka är en tuvbildande, flerårig ört Stjälkarna är nedliggande eller uppstigande. Bladen sitter strödda, de är ljust gröna, köttiga och halvtrinda, med körtelhår i kanterna. Blommorna sitter ensamma eller några få tillsammans i stjälkens topp. Foderbladen är kala, uppåt- eller utåtriktade. Kronbladen guldgula eller orange till brunröda, vanligen med röda prickar, de är ungefär lika långa som foderbladen. Gullbräcka blommar i juli-augusti, i Sverige. (källa)
  4. Det är en epifytisk, flerårig klättrande ört. (källa)
  5. Gåsört (Argentina anserina) är en krypande flerårig ört i familjen rosväxter. Ett äldre namn är silverört. (källa)
  6. Flerårig ört med uppstigande till upprätt växtsätt med plattad och vingkantad stjälk, till 40 cm. Bladen är grågröna och parbladiga med 2-4 bladpar, småbladen är långsmala och saknar klänge. Blommor i fåblommiga klasar. Kronan rosa till blekt rödvioletta med mörkare ådringar och växlar vanligen färg under blomningen, från mer rosa till violett. Frukten är en balja, kal och svart. Blomningstid: maj-juni. (källa)
  7. Växten är en flerårig ört, upp till 30–175 cm hög. De upprätta stjälkarna ärödbruna och fint håriga. Bladen är kortskaftade och motsatta, de flesta bladen är djupt handflikiga med 3–5 flikar, mer sällan helt oflikiga. Kanterna är grovt sågade. Blomkorgarna sitter i täta kvastlika blomställningar. Själva korgarna är smala och fåblommiga. De egentliga blommorna är smutsrosa, men vitblommande plantor förekommer ibland. Pistillen är långt utskjutande. Frukterna är svartbruna med körtlar, samt en hårpensel. Arten blommar från juli till september. (källa)
  8. Harsyra (Oxalis acetosella), i Bohuslän också kallad surklöver, är en flerårig växt inom släktet oxalisar och familjen harsyreväxter. Andra äldre namnformer är harväppling, gökmat, värhane, göksyra, kukukål, qvällsöf, töstgräs. Bladen är ätbara och har en syrlig smak, vilket beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan vara skadligt, så den ska inte ätas i stora mängder. (källa)
  9. Hedblomster (Helichrysum arenarium) är flerårig ört, inom hedblomstersläktet och familjen korgblommiga växter, med silvergrått ludna blad och stjälkar. Den blir omkring tre decimeter hög och växer vanligen i bestånd. Bladen sitter både i basala rosetter och strödda på stjälken, de är spatellika till smalt lansettlika. Hedblomster blommar i juli till augusti, blomkorgarna är fem till åtta millimeter och sitter samlade i täta toppställda flocklika samlingar. Holkfjällen är pappersartade och guldgula eller orangegula. Blommorna är gula och rörlika. (källa)
  10. Hjortron (multebär) (Rubus chamaemorus) är en lågväxande, flerårig ört i hallonsläktet. Den växer på fuktiga marker och är känd för sin brandgula frukt med samma namn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.