Flodområde Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flodområde, varianter, uttal och böjningar av flodområde

Flodområde synonym, annat ord för flodområde, vad betyder flodområde, förklaring, uttal och böjningar av flodområde.

Vad betyder och hur uttalas flodområde

Flodområde uttalas flod|om|råde och är ett substantiv.

Ordformer av flodområde

Singular

flodområde
obestämd grundform
flodområdes
obestämd genitiv
flodområdet
bestämd grundform
flodområdets
bestämd genitiv

Plural

flodområden
obestämd grundform
flodområdens
obestämd genitiv
flodområdena
bestämd grundform
flodområdenas
bestämd genitiv

Flodområde är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet flodområde

  1. Kura och Aras är de största floderna i Azerbajdzjan med varsina separata avrinningsområden på 86 000 km² respektive 101 937 km² innan de möts. De bildar tillsammans ett stort flodområde som utgör Kuralåglandet med det utbredda deltat mot Kaspiska havet, och som utöver sagda två huvudfloder genom mindre floder även avvattnar östra Stora Kaukasus och Talışbergen. (källa)
  2. Linaälven – ett vattendrag i Gällivare kommun, i Kalixälvens flodområde. (källa)
  3. Orne är ett franskt departement, uppkallat efter floden Orne, beläget i regionen Normandie. I den tidigare regionindelningen som gällde fram till 2015 tillhörde Orne regionen Basse-Normandie. Departementet är bildat av en del av den forna provinsen Normandie, till hälften av hertigdömet Alençon och det till provinsen Maine hörande landskapet Perche. Landet bildar en högslätt, som i hela sin längd från öster till väster genomdrages av en vattendelare med olika namn (högst 417 m.) mellan Engelska kanalens och Loires flodområde. De största vattendragen är Orne, Dives och Risle till kanalen samt Sarthe med Huisne till Loire. (källa)
  4. En flods högra bank eller sida är den som ligger till höger, dess vänstra den som ligger till vänster, då man färdas från källan längs med flodens lopp. Hela det landområde från vilket en flod med sina bifloder och andra mindre tillflöden samlar upp och avleder vattnet, kallas flodens avrinningsområde, men även bassäng, flodområde, vattenområde eller bäcken. I stort sett bildar nämligen detta område, i förhållande till angränsande trakter, en mer eller mindre flack eller dalformig nedsänkning av marken. Flera flodbassänger kan löpa samman och förena sig i den större ytfördjupningen av en insjö eller innanhav och bildar på detta sätt en större bassäng. Därför talar man till exempel om Dalälvens avrinningsområde, Themsen bassäng, Mälarbassängen eller Mälarbäckenet, Östersjöns och Medelhavets bassänger och så vidare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.