Folkbibliotek Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkbibliotek, varianter, uttal och böjningar av folkbibliotek

Folkbibliotek synonym, annat ord för folkbibliotek, vad betyder folkbibliotek, förklaring, uttal och böjningar av folkbibliotek.

Vad betyder och hur uttalas folkbibliotek

Folkbibliotek uttalas folk|biblio|tek och är ett substantiv.

Ordformer av folkbibliotek

Singular

folkbibliotek
obestämd grundform
folkbiblioteks
obestämd genitiv
folkbiblioteket
bestämd grundform
folkbibliotekets
bestämd genitiv

Plural

folkbibliotek
obestämd grundform
folkbiblioteks
obestämd genitiv
folkbiblioteken
bestämd grundform
folkbibliotekens
bestämd genitiv

Folkbibliotek är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkbibliotek

  1. Gustavsson, K. Helmer, Läder, dess kemi och tillverkning, Teknos folkbibliotek, Bonniers förlag, Stockholm, 1944. (källa)
  2. Ett annat mått för samlingarnas omfång är antalet volymer (böcker, bokband), som i medeltal uppgår till 33 volymer per hyllmeter för folkbibliotek och 40 volymer per hyllmeter för forskningsbibliotek. Det sammanlagda antalet boksidor kan uppskattas till 20 000 sidor per hyllmeter. (källa)
  3. Attributanvändande vid sagostunder på folkbibliotek Marianne Belsing, Högskolan i Borås. (källa)
  4. Klassifikationssystemen var från början tänkta att användas av bibliotekarierna, som hämtade fram böcker åt låntagare. Nu för tiden har bibliotek till stor del öppna samlingar där det är tänkt att låntagarna själva ska hitta. SAB-systemet, det vanligaste systemet på svenska folkbibliotek, representerar ibland en kunskapssyn som inte längre överensstämmer med biblioteksanvändarnas syn på en logisk sortering efter ämne. Många bibliotek använder därför utbrytningar nu för tiden. Dagens digitala kataloger kan underlätta utbrytning eftersom det är lättare att lägga in tillfälliga placeringar eller ändra placering i systemen. Argumenten som biblioteken använder för att bryta ut delar av beståndet är att det ska bli mer användarvänligt och lättillgängligt. Ombyggnation eller vilja att prova något nytt är andra anledningar. I vissa fall motiveras utbrytningen med att biblioteket vill uppmärksamma en viss typ av litteratur snarare än att utbrytningen skulle vara mer användarvänlig. (källa)
  5. Panorama : en bokfilm (av Per-Erik Lindorm för Bonniers Folkbibliotek, 1960-1969), fortsatt av Panorama - Expressen (1970-1972). (källa)
  6. Bibliotekarie är en yrkestitel. En bibliotekarie arbetar med att organisera tryckta och elektroniska medier, söka information, värdera olika informationskällor och förmedla information och kunskap. Bibliotekarier kan till exempel jobba på folkbibliotek, skolbibliotek, universitets- och högskolebibliotek och sjukhusbibliotek. Många har en ännu mer specificerad yrkestitel, som barnbibliotekarie, IT-bibliotekarie eller informationsspecialist. Alla bibliotekarier arbetar inte heller på bibliotek, utan kan arbeta på företag med deras informationshantering. (källa)
  7. Biblioteken (folkbibliotek och skolbibliotek) bidrar med statistik om sin utlåning men det är staten som betalar pengarna till fonden. För år 2006 hade SVFF att fördela 117,5 miljoner kronor. Biblioteksersättning utgår till arvtagarna efter en upphovsmans död lika länge som upphovsrätten gäller, alltså i 70 år. Som ett led i sitt arbete har SVFF dels ett register över upphovsrättsinnehavare, dels en omfattande statistik över mest utlånade författare. (källa)
  8. Det första folkbiblioteket i Sverige öppnades 1798 i Lekeryd, Småland. 1799 startades ett sockenbibliotek av kyrkoherde Magnus Jonae Hjortsberg i Kjula socken i Södermanland, vilket räknas som en av de första folkbiblioteken i Sverige. (Se även Magnus Torstenssons artikel i Biblioteksmuseet i Borås Medlemsblad nr 4/98.). 1828 föreslogs i riksdagen, om än förgäves, statsunderstöd till sockenbibliotek. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.