Folktalare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folktalare, varianter, uttal och böjningar av folktalare

Folktalare synonym, annat ord för folktalare, vad betyder folktalare, förklaring, uttal och böjningar av folktalare.

Vad betyder och hur uttalas folktalare

Folktalare uttalas folk|tal|are och är ett substantiv.

Ordformer av folktalare

Singular

folktalare
obestämd grundform
folktalares
obestämd genitiv
folktalaren
bestämd grundform
folktalarens
bestämd genitiv

Plural

folktalare
obestämd grundform
folktalares
obestämd genitiv
folktalarna
bestämd grundform
folktalarnas
bestämd genitiv

Folktalare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folktalare

  1. Mann anslöt sig 1885 till socialisterna, gjorde sig känd som folktalare och blev 1889 i ett slag ryktbar som organisatör av den stora dockarbetarstrejken i London. Han blev sedan ordförande i dockarbetarnas förening ("Dockers' Union"). Tillsammans med Keir Hardie deltog han 1893 i grundandet av Independent Labour Party och uppställdes tre gånger utan framgång som parlamentskandidat. (källa)
  2. Jönsson höll föredömligt god kontakt med sina valmän. Det skedde bl.a. genom s.k. folkmöten, som utlystes i kyrkorna. Vid dessa möten fördes protokoll med sammanfattningar, som gav tydliga anvisningar om hur deras riksdagsman borde förhålla sig till tidens viktigaste frågor som tullfrågan och försvarsfrågan. Visserligen hade han själv full handlingsfrihet, men han var lyhörd för valmännens åsikter. Inför viktiga avgöranden samlades utvalda valmän till "politiska samtal" i Mårarpslund. De som hade rösträtt i Sunnerbo borde alltså haft stora möjligheter att påverka sin riksdagsman. Jönsson var en välkänd folktalare och anlitades flitigt vid såväl politiska som frikyrko- och nykterhetsmöten. Hans budskap förmedlades med folklig, ibland burlesk, humor. (källa)
  3. Stoecker studerade teologi i Halle an der Saale och i Berlin, prästvigdes 1862, blev militärpastor i Metz 1871, var hovpredikant i Berlin 1874-90 och verkade därefter i Berliner Stadtmission, som under hans ledning från 1877 kom att bedriva en mycket omfattande verksamhet. Till sin religiösa och teologiska läggning var han mycket konservativ och som mycket framstående religiös folktalare som särskilt genom sina predikningar gav det kyrkliga Berlin en annan prägel än tidigare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.