Fosterskada Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fosterskada, varianter, uttal och böjningar av fosterskada

Fosterskada synonym, annat ord för fosterskada, vad betyder fosterskada, förklaring, uttal och böjningar av fosterskada.

Vad betyder och hur uttalas fosterskada

Fosterskada uttalas foster|skada och är ett substantiv.

Ordformer av fosterskada

Singular

fosterskada
obestämd grundform
fosterskadas
obestämd genitiv
fosterskadan
bestämd grundform
fosterskadans
bestämd genitiv

Plural

fosterskador
obestämd grundform
fosterskadors
obestämd genitiv
fosterskadorna
bestämd grundform
fosterskadornas
bestämd genitiv

Fosterskada är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fosterskada

  1. Talidomid är en läkemedelssubstans som i slutet av 1950-talet utvecklades av det tyska läkemedelsföretaget Grünenthal. Preparat innehållande talidomid fick olika varumärken, i ursprungslandet marknadsfördes det som Contergan. I Sverige tillverkades talidomid av Astra under varumärket Neurosedyn. Medicinen, som marknadsfördes som ett ofarligt sömnmedel särskilt lämpligt för gravida kvinnor, visade sig sedan ge extremt allvarliga biverkningar i form av fosterskador. Neurosedynskandalen orsakade mer än 10 000 missbildade barn i 46 länder. (källa)
  2. Riskfaktorer inbegriper en fosterskada som kallas intestinal malrotation, en förstorad kolon, Hirschsprungs sjukdom, graviditet och abdominal vidhäftning. Långvarig förstoppning och en fiberrik diet kan också öka risken. Den vanligast drabbade delen av tarmarna hos vuxna är sigmoidkolon med cecum. Hos barn är tunntarmen oftare involverad. Magen kan också påverkas. Diagnos företas vanligtvis med medicinsk bildbehandling, såsom vanliga röntgenbilder, en GI-serie eller CT-skanning. (källa)
  3. En fästing kan vara bärare av flera borreliagenotyper och också av andra infektionsagens som TBE-virus. Borrelia kan även överföras från moder till foster. Spiroketerna överförs då via moderkakan. Aktuell forskning visar att risken för fosterskada vid borrelia under en graviditet ändå är mycket låg. (källa)
  4. Det finns rekommendationer om högsta dagsdoser A-vitamin över längre tid. Gränsen är lägre för barn, på grund av risk för tillväxthämning, och för gravida, på grund av risk för fosterskador. Äldre vuxna rekommenderas inte kosttillskott av A-vitamin, på grund av ökad risk för benskörhet. (källa)
  5. Fosterskador och missbildningar som LKG. (källa)
  6. I början på 1990-talet lyckades forskare bevisa den sedan länge troliga hypotesen att B-vitaminet folsyra kan förebygga vissa fosterskador, framför allt ryggmärgsbråck (spina bifida). För att säkrast förebygga sådana skador skall kvinnan börja ta ett folsyratillskott redan när hon planerar en graviditet eftersom det är de första veckorna efter befruktningen, innan graviditeten kan ha upptäckts, som är känsligast. Folsyra är särskilt viktigt vid graviditet eftersom folsyran deltar i syntesen av nukleinsyran tymidin som är en av byggstenarna i DNA. När cellerna efter befruktningen börjar dela sig kopieras DNA:t i den enskilda cellen till dubbla mängden. Saknas tymidin kan inte cellerna dela sig som de ska och hos foster kan det uppstå fel i slutningen av det skyddande rör som omger ryggmärgen. I värsta fall kan fostren födas med hål rakt in i ryggmärgen eller med hjärnan växande vid sidan av huvudet. De flesta av dessa svårt missbildade foster dör redan i livmodern, de som ändå överlever får ofta lida av svåra handikapp resten av livet. (källa)
  7. Fetalt alkoholsyndrom är en sjukdom med permanenta fosterskador som uppstått efter att kvinnan druckit alkohol under graviditeten. Det är okänt hur mängd, frekvens och tidpunkt som alkoholintaget äger rum spelar in på allvarlighetsgraden av missbildningarna och därför är rekommendationen att helt avhålla sig från alkoholen under graviditeten. Alkoholen passerar placentan och skadar därigenom det växande fostret, vikt och tillväxt drabbas liksom ansiktsförändringar, skador på nervsystemet vilket kan skapa mentala, psykiska eller beteendemässiga problem. (källa)
  8. En kvinna som reste till Sverige för att genomföra en abort var den amerikanska programledaren Sherri Finkbine, som genomförde en abort på Karolinska sjukhuset i Stockholm 1962. Under sin femte graviditeten åt hon periodvis lugnande tabletter som innehöll talidomid, som genom Neurosedynskandalen bevisades ge fosterskador, vilket fick Finkbine att ansöka om abort i Arizona. Hennes ansökan beviljades först men efter stor uppmärksamhet från media fick hon avslag. På rekommendation av sina läkare beslutade hon att resa till antingen Japan eller Sverige, och på grund av den långa väntetiden för visum i Japan valde hon det sistnämnda. Den svenska abortlagen på denna tid tillät endast abort av medicinska, eugeniska, socialmedicinska eller humanitära skäl - inte om fostret är skadat. Men genom en rättspraxis kunde lagen tolkas utifrån Finkbines fall och hon kunde beviljas en laglig abort, då det på sjukhuset fastställdes att det fanns skador på fostrets båda armar. 1963 infördes en femte abortindikation, fosterskadeindikationen. Sherri Finkbine kritiserades för sin abort i USA och blev både av med sin anställning och mottog dödshot. (källa)
  9. Tabletterna skall tas så snabbt som möjligt då deras effekt avtar med tiden efter samlag. Akut-p-piller med levonorgestrel anses sakna effekt efter tre dygn och ulipristalacetat anses sakna effekt efter fem dygn. De tros inte påverka en möjlig graviditet om ägglossning redan skett. De kan alltså inte användas som abortpiller. Tabletterna ger ofta illamående och kan tillfälligt påverka menstruationscykeln. De antas inte kunna ge fosterskador, men rekommenderas inte under graviditet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.