Fotoateljé Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fotoateljé, varianter, uttal och böjningar av fotoateljé

Fotoateljé synonym, annat ord för fotoateljé, vad betyder fotoateljé, förklaring, uttal och böjningar av fotoateljé.

Vad betyder och hur uttalas fotoateljé

Fotoateljé uttalas foto|ateljé och är ett substantiv.

Ordformer av fotoateljé

Singular

fotoateljé
obestämd grundform
fotoateljés
obestämd genitiv
fotoateljén
bestämd grundform
fotoateljéns
bestämd genitiv

Plural

fotoateljéer
obestämd grundform
fotoateljéers
obestämd genitiv
fotoateljéerna
bestämd grundform
fotoateljéernas
bestämd genitiv

Fotoateljé är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fotoateljé på Engelska

  • photo studio, studio

Hur används ordet fotoateljé

  1. Polyfotokedjan startades av rumänen Demetre Daponte. Hans affärside var att fotograferingen skulle ske i en mycket enkel fotoateljé utan framkallninglaboratorium, inhyst i ett större varuhus. Bemanningen var normalt bara en ensam fotograf och en assistent. På livligt frekventerade ställen kunde en receptionist tillkomma. Efter arbetsdagens slut förpassades dagens glasplåtar i en för ändamålet särskilt tillverkad ljustät låda till ett centrallaboratorium för framkallning och kopiering. Det färdiga storkortet kunde avhämtas på fotograferingsstället redan efter få dagar. (källa)
  2. På våren 1879 upptog Jonason sitt yrkesmässiga fotograferande igen, i kompanjonskap med J. P. Peterson. Han öppnade i februari 1879 det som då var Nordens största fotoateljé vid Södra Hamngatan 43. Ateljén bestod av elva rum, varav en fotoateljé på 1 000 kvadratfot. (källa)
  3. Han var son till möbelhandlaren Samuel Unna och Jacobine Jacobsen och från 1854 gift med Nanny Fürst. Efter att Unnas far avlidit flyttade familjen till Göteborg 1819 där han fick lärlingsplats och anställning på ett handelskontor men han avbröt denna 1830 utbildning för att studera vid Det Kongelige Danske Kunstakademi vid akademien belönades han 1836 med akademiens lilla silvermedalj. Han deltog med en viss framgång i utställningarna på Charlottenborg 1834–1839. Han reste till München 1939 för att vidareutbilda sig i målning och från den tiden finns även några genremotiv bevarade, men han kom huvudsakligen att försörja sig som porträttmålare. Han återvände till Göteborg 1864 och arbetade till en början som bokhandelsbiträde men 1850 anställs han som ritlärare med undervisning vid skilda läroanstalter i Göteborg men hans judiska börd hindrade honom att vinna en ordinarie befattning. Bland de skolor han arbeta vid märks Chalmerska Institutet och Slöjdföreningens skola 1851–1860 samtidigt drev han en privat ritskola för unga flickor. Han etablerade sig som fotograf i Göteborg och drev en av stadens mest bekanta fotoateljéer 1853–1864 innan han flyttade verksamheten till Köpenhamn. Under sin tid i Göteborg uppges han ha samarbetat med Geskel Saloman. I utställningssammanhang medverkade han i Göteborgs konstförenings premiärutställning 1854. Hans konst består av genremotiv, figurer och porträtt. Unna är representerad vid Statens museum for Kunst, Göteborgs historiska museum, Nordiska museet och Kungälvs kommun. (källa)
  4. Han utbildades och arbetade som assistent redan som barn i sin fars fotoateljéer i Lund och Malmö. Rudolf Pettersson etablerade en ateljé i Malmö 1879 men valde efter tre år att flytta verksamheten för att komma bort från den stora konkurrensen som fanns i Malmö-området. Han öppnade sin nya ateljé i Höganäs 1882 och kort därefter även en filial i Ljungbyhed. Eftersom det tidigare inte fanns någon fotograf på dessa orter, fick han på kort tid en stor kundkrets som i Höganäs var borgare och bönder medan kunderna i Ljungbyhed bestod av militärer och bönder. Förutom porträttfoton skapade han många vykortsbilder från regementet i Ljungbyhed och stadsmiljöer från Gruvtorget, Storgatan och hamnen i Höganäs. Han är representerad vid bland annat Höganäs museum. (källa)
  5. Arthur Rube var son till fotografen Rudolf Pettersson och sonson till fotografen Otto Pettersson. Han var gift första gången med Ester Andersson och andra gången med Kate Kirsten Bech från Köpenhamn samt blev farfar till golfspelaren Jan Rube. Han utbildades och arbetade som assistent redan som barn i sin fars fotoateljéer i Höganäs och Ljungbyhed. Han blev föreståndare för filialen i Ljungbyhed 1898 och många av de militärporträtt från slutet av 1890-talet som är märkta med hans fars namn är i själva verket tagna av Rube. I 20-årsåldern reste han till Tyskland och Amerika för att praktisera hos några välrenommerade ateljéfotografer. Efter återkomsten till Sverige bosatte han sig i Väsby och 1 oktober 1909 övertog han sin fars rörelse. (källa)
  6. En annan form av fotoblixtar är studioblixtar som oftast används, som namnet anger, i en fotostudio eller fotoateljé. En studioblixt sitter monterad på ett stativ och belyser inte motivet direkt, utan ljuset reflekteras av ett paraply eller silas genom en softbox. (källa)
  7. I faderns fotoateljé väcktes hennes intresse för foto och film – något hon själv livet igenom ägnade sig mycket åt som fritidsintresse – och hon älskade att som barn få klä ut sig och agera modell framför kameran. 1929 när hon var 13 år blev Ingrids tillvaro helt omkullkastad, då fadern också dog och hon tvangs flytta till sin ogifta faster, Ellen Bergman. Året därpå dog även fastern och hon flyttade till en farbror, Otto Bergman, och dennes hustru Hulda. (källa)
  8. Nybyggnaden skulle, förutom bostadslägenheter, innehålla en större praktvåning för festliga tillställningar, utställningar med en större konsertsalong, måleriateljéer, fotoateljé med stort ateljéfönster högst upp samt i bottenvåningen badrum. Den första etappen av nybyggnadsprojektet var klar hösten 1862. Ahlborns finanser försämrades under de följande åren och projektet med flyglarna åt Mäster Samuelsgatan fullföljdes aldrig. Detta innebar även att den äldre gatubebyggelsen från 1750-talet kom att bli kvar men integrerades i nybygget. (källa)
  9. Myrberg utbildade sig till kemigraf och arbetade först på en fotoateljé för att senare arbeta vid Stockholms-Tidningens fotoavdelning. Hon debuterade som författare 1919 med Svarta Maskens dårdikter. Hon medverkade med kåserier och komiska dikter i skämttidningen Kasper. (källa)
  10. Mayall, som föddes som Jabez Meal, flyttade till Philadelphia där han öppnade en fotoateljé på tidigt 1840-tal, men återvände senare till Storbritannien. En av de tekniker han blev berömd för var det vignetterade fotografiet, där ansiktet var i fokus och resten av bilden gradvis blev mer suddigt. Han har bland annat fotograferat drottning Viktoria och hennes familj under 1860-talet. Senare engagerade han sig politiskt. Fler än 160 av hans fotografier finns i The National Portrait Gallery. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.