Främjande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder främjande, varianter, uttal och böjningar av främjande

Främjande synonym, annat ord för främjande, vad betyder främjande, förklaring, uttal och böjningar av främjande.

Synonym till främjande

Hur används ordet främjande

  1. Adjektiv är en "öppen ordklass", vilket betyder att nya adjektiv ständigt tillkommer i språket. Nya adjektiv bildas främst genom sammansättningar och avledningar (se nedan), men också genom inlån från andra språk och slang. Två exempel på adjektiv som hamnat på Språkrådets nyordlistor under 2000-talet är "kreddig" (ansedd) och "promotiv" (främjande). (källa)
  2. Merkantilism främjande av exporten och nedhållande av importen så mycket som möjligt. (källa)
  3. Hushållningssällskapen grundar sig i 1700-talets ökade intresse för jordbruksnäringens förbättring och ledde till flera försök att skapa organisationer för jordbrukets främjande. Redan i 1725 års ekonomikommission föreslog tillsättandet av ombud i socknarna, vilka skulle verka för jordbrukets utveckling, och denna tanke upptogs i ett kungligt brev 1742, där även skapandet länsorganisationer förordades. Även om flera sådana inrättades, fick de mindre betydelse än väntat, och deras verksamhet upphörde snart. (källa)
  4. En idrottsplats eller idrottspark, förkortat IP, är en anordnad plats där man utövar sport/idrott. Ofta syftar ordet på en mindre utomhusanläggning för idrottsutövande, medan de större brukar kallas för arena, idrottshall/ishall eller stadion. En idrottsplats har ofta anläggningar som löparbanor, fotbollsplan, bandy och/eller utomhusrink för ishockey och konståkning. Ofta finns byggnader för omklädning och hygien. Idrottsplatser i Sverige sköts ofta gemensamt i kommunal regi. Kring 1920 fanns uppskattningsvis 400 idrottsplatser runtom i Sverige. Många idrottsplatser i Sverige har en historia tillbaka till sent 1800-tal, då bland annat Sveriges centralförening för idrottens främjande arbetade för att fler idrottsplatser skulle byggas. (källa)
  5. Länsbostadsnämnd är tidigare en lokal myndighet i varje län, med ansvar för frågor om statligt bostadsstöd för främjande av bostadsbyggande i länet. Den 1 juli 1993 avvecklades länsbostadsnämnderna. Samtidigt gavs SBAB befogenhet att fatta beslut i olika lånefrågor. (källa)
  6. De första mjölkbarerna i Sverige etablerades i slutet av 1920-talet vid lantbruksmöten och bostadsutställningar. Bakom satsningen stod i början Föreningen Mjölkpropagandan, som bildats 1923 med stöd av både staten och lanthushållningssällskapen. Den kan sägas delvis vara inspirerad av den internationella nykterhetsrörelsen, men även ett främjande av inhemska jordbruksprodukter som i slutändan skulle bidra till en god folkhälsa. Barerna fick sitt genombrott i Sverige i och med Stockholmsutställningen 1930. (källa)
  7. FN:s generalförsamling antog 1998 resolution 53/144, som syftar till internationellt stöd och skydd för människorättsförsvarare. Deklarationen är i sig inte juridiskt bindande men utgör ett stöd för att sätta internationellt, politiskt tryck på regeringar, som alla är förpliktigade att skydda människorättsförsvarare. I deklarationen förtydligas också för detta relevanta rättigheter och skyldigheter redan definierade i befintliga internationella konventioner som är juridiskt bindande. Människorättsförsvarares stora betydelse för de mänskliga rättigheterna i världen betonas, liksom att alla människor har ett visst mått av ansvar för detta arbete. Människorättsförsvarare är enligt deklarationen varje människa som utan våld verkar för skydd och främjande av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. (källa)
  8. Under en period användes guldmyntfot, vilket idag är avskaffat där staterna ålade sig att växla in pengar mot guld. Efter 1930-talskrisen, fick riksbankerna utvidgade mål, där främjande av sysselsättning och inkomstutveckling även inkluderades. (källa)
  9. Utvecklande och främjande av teknologi. (källa)
  10. Dobbleri är ett otillåtet främjande av vissa spel där det förekommer insatser, vinst och förlust. Dobbleri är ett brott enligt svensk lag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.