Frånfälle Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frånfälle, varianter, uttal och böjningar av frånfälle

Frånfälle synonym, annat ord för frånfälle, vad betyder frånfälle, förklaring, uttal och böjningar av frånfälle.

Vad betyder och hur uttalas frånfälle

Frånfälle uttalas från|fälle och är ett substantiv -t -n.

Frånfälle betyder:

Ordformer av frånfälle

Singular

frånfälle
obestämd grundform
frånfälles
obestämd genitiv
frånfället
bestämd grundform
frånfällets
bestämd genitiv

Plural

frånfällen
obestämd grundform
frånfällens
obestämd genitiv
frånfällena
bestämd grundform
frånfällenas
bestämd genitiv

Frånfälle är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Frånfälle på Engelska

  • demise

Hur används ordet frånfälle

  1. Under 1700- och 1800-talet försköts mycket av den kommunala makt utanförättsskipningsområdet som häradet och häradsrätten tidigare haft till socknen och sockenstämman. Den stora prestige som nämndemannaämbetet tidigare innehaft minskade till den grad att man 1823 fann det för gott att införa en regel som tvingade nämndemän att sitta kvar åtminstone två år på sin post innan det blev möjligt avgå. Tidigare hade livstidstjänstgöringar varit vanliga, och ämbetet hade inte sällan gått från far till son vid den förres frånfälle. (källa)
  2. I Sverige används sorgflor numera uteslutande vid frånfälle av en medlem ur kungahuset. (källa)
  3. Johan Gustaf Edgren (1849-1929) hos Oskar II från 1888 och efter dennes frånfälle hos efterträdaren Gustaf V fram till 1914. (källa)
  4. En suppleant (uttal /sɵplɛˈaŋ/) är en person som valts att vid frånvaro eller frånfälle ersätta en ordinarie ledamot av en styrelse, nämnd, församling, utskott eller parlament. (källa)
  5. Numera är bruk av sorgtecken mindre vanligt, men det kan till exempel bäras till uniform, eller i idrottssammanhang när en lagmedlem avlidit. Inom Försvarsmakten skall sorgtecken bäras till uniform vid statschefens eller dennes gemåls frånfälle, i övrigt enligt chefs bestämmande eller frivilligt. (källa)
  6. Ett större luftfartyg brukar har både en befälhavare (en kapten) och en styrman. Styrmannen övertar befälhavarens uppgifter och befäl vid befälhavarens frånfälle, till exempel vid sjukdom. (källa)
  7. Ett luftfartygs befälhavare, är den som är högst ansvarig för ett luftfartyg, normalt kallad kapten. Kaptenen har en styrman som övertar kaptenens befogenheter i dennes frånfälle. Personalen ombord består oftast av en kapten och en styrman i förarkabin. I kabinen finns en kabinchef eller purser (CC), samt övrig kabinpersonal. Även om kabinchefen eller pursern har ansvar för passagerarna i kabinen, så är det befälhavaren för luftfartyget som har det yttersta ansvaret för så väl passagerare som besättning. (källa)
  8. En regerande drottning kan antingen väljas till eller ärva tronen. Väljs hon, kallas statsskicket valrike. Ärvs tronen kallas det arvrike. Ulrika Eleonora önskade efter sin bror Karl XII:s frånfälle regera i Sverige som "arvdrottning", men hennes begäran underkändes av det kungliga rådet och hon valdes istället till "drottning av Sverige". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.