Fröhus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fröhus, varianter, uttal och böjningar av fröhus

Fröhus synonym, annat ord för fröhus, vad betyder fröhus, förklaring, uttal och böjningar av fröhus.

Vad betyder och hur uttalas fröhus

Fröhus uttalas frö|hus och är ett substantiv.

Ordformer av fröhus

Singular

fröhus
obestämd grundform
fröhus
obestämd genitiv
fröhuset
bestämd grundform
fröhusets
bestämd genitiv

Plural

fröhus
obestämd grundform
fröhus
obestämd genitiv
fröhusen
bestämd grundform
fröhusens
bestämd genitiv

Fröhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fröhus

  1. Stjälkbladen är motsatta hos alla nejlikväxter, och blomställningen, som är knippartat förgrenad, blir därigenom ett reguljärt tvåsidigt knippe. Släktena inom familjen är mycket nära släkt och skiljs huvudsakligen åt på märkenas antal och antalet flikar hos det öppnade fröhuset. Arterna av släktet glimmar har 3 märken och fröhus som öppnar sig med 6 flikar. (källa)
  2. Mitt i blomman finns det honliga organet, som består av en eller flera pistiller och längst upp på pistillen sitter det klibbiga märket där pollenkornen ska fastna. Under märket på pistillen finns ofta ett smalt skaft som kallas stift. Längst ner på pistillen sitter en förtjockning som är fruktämnet med fröämnen inuti. Efter befruktningen växer fruktämnet till och bildar den färdiga frukten med frön i. I många fall består denna frukt endast av ett fröhus och saknar en omgivande köttig del som exempelvis äpple, apelsin och plommon har. (källa)
  3. Inom konst och formgivning inspirerades keramik och glas av frukter och fröhus och lampfötter som tallstammar. Långsmala, finlemmade kvinnogestalter bar upp lampor och ljusstakar. Samma mönster dekorerade keramik, glas och metall. (källa)
  4. Blommorna utgörs av fem fria foderblad. Kronblad saknas. Det finns även en rent vit varietet, Caltha Alba. Honungsavsöndringen är inte bunden vid hyllebladen eller ståndarna, utan det är pistillerna, som i en liten grop på vardera sidan av fruktämnet har de sockeralstrande körtlarna. Blomman har en svag doft som påminner om kautschuk. Bladen är hjärtformade och glansigt mörkgröna. Frukterna är flerfröiga fröhus, vart och ett bildat av ett enda fruktblad. De liknar ärtväxternas baljor. (källa)
  5. På enen ses ofta ett slags utväxter som fått namnet "kikbär" och som liknar ett öppnat fröhus med tre valv. Denna bildning består av tre mycket förstorade barr, som omsluter tre mindre sådana, och nedanför kikbäret sitter tre mycket små barr, liksom lågblad på grenen. Denna företeelse är en s.k. gallbildning, förorsakad av en däri boende insektslarvs angrepp på växtens skott, och kallas därför ett "zoocecidium". Insekten är en gallmygga (Hormomyia juniperina). (källa)
  6. Blommans byggnad påminner i huvudsak om häggens genom att blomaxeln är starkt utbredd och bägarformigt fördjupad. På denna bägares kant sitter hyllebladen, ståndarna är vidvuxna dess insida, och pistillen sitter i dess botten. Lythrum har två kretsar foderblad, sex blad i varje krets (därav ytterfoderbladen längre och smalare), sex kronblad, 12 ståndare i två kretsar och ett 2-bladigt fruktämne. Frukten är ett 2-rummigt fröhus. (källa)
  7. Den är så fåblommig att det inte blir någon blomställning av "blomkransar". Den åtskiljs från de närmaste släktingarna genom det tvåläppiga, hjälmformiga blomfodret som i fruktstadiet är så tätt tillslutet att det liknar ett fröhus. De fyra delfrukterna frigörs när den övre delen av blomfodret faller av. (källa)
  8. Kapslar, även kallade fröhus, är äkta frukter inom undergruppen torra frukter. Kapslar är mångfröiga frukter som öppnar sig när de är mogna. De bildas av ett eller flera fruktblad (karpeller) och kan innehålla olika antal rum. Det finns många typer av kapslar. Baljor (som finns hos ärtväxter) och baljkapslar (hos exempelvis ranunkelväxter) är enrummiga kapslar som bildas av en karpell och skidor (som finns hos korsblommiga växter) är tvårummiga och bildas av två karpeller. Baljor och skidor som brister av på tvären i enfröiga segment i stället för att öppna sig på längden kallas ledbaljor respektive ledskidor (och räknas till de så kallade ledfrukterna). Man kan också dela upp kapslarna efter hur de öppnas, man talar då om tandkapslar (som hos gullviva), sprickkapslar (som hos spikklubba), lockkapslar (som hos bolmört och rödmire) och porkapslar (som hos vallmo och blåklockor). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.