Frack Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frack, varianter, uttal och böjningar av frack

Frack synonym, annat ord för frack, vad betyder frack, förklaring, uttal och böjningar av frack.

Vad betyder och hur uttalas frack

Frack uttalas frack och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av frack

Singular

frack
obestämd grundform
fracks
obestämd genitiv
fracken
bestämd grundform
frackens
bestämd genitiv

Plural

frackar
obestämd grundform
frackars
obestämd genitiv
frackarna
bestämd grundform
frackarnas
bestämd genitiv

Frack är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Frack på Engelska

 • tails, dress suit - formal menswear

Hur används ordet frack

 1. Maggördel är ett brett sidenbälte som män bär till smoking eller frack. (källa)
 2. Herrkläder är kläder som är tillverkade för män. Typiska herrkläder är till exempel frack, smoking och kostym. (källa)
 3. Livmedici bar uniformer liknande stor hovuniform men med guldbroderi med Linnea borealis på krage och ärmuppslag. Hovtandläkare bar mörkblå frack med ståndkrage i violett sammet, i övrigt lik lilla hovuniformen. (källa)
 4. Civil högtidsdräkt innebär att den militära högtidsuniformen är utesluten. Med andra ord frack, folkdräkt eller kaftan. (källa)
 5. Katafalkvagnen var alltid svart och omsorgsfullt, viktorianskt utsmyckat. Sidorna på vagnen var gjorda av glas för att man skulle se kistan och eventuella blommor inuti vagnen. Kusken var alltid traditionellt svartklädd med frack och hög cylinderhatt. (källa)
 6. Vid ett borgerligt bröllop är klädseln mera fri, men vanligt är att brudgummen bär kostym och bruden dräkt eller liten klänning. Vid ett mindre kyrkbröllop är klädseln mer valfri än vid ett stort kyrkbröllop, här kan brudgummen bära mörk kostym och bruden dräkt eller liten klänning. Under 1990-talet förekom det att brudparet bar frack och lång klänning, medan gästerna kom i kavaj. Detta är etikettsvidrigt, om brudparet gifter sig i frack och lång klänning skall bröllopsgästerna bära detsamma. Mässuniform och stor folkdräkt är jämförbart med frack och lång klänning. Vid bröllop på förmiddagen skall brudgummen bära jackett och bruden kort klänning med eller utan slöja. Smoking skall inte användas. En viktig regel vid västerländska bröllop är att endast bruden kan bära helvit klädsel. Det är dock accepterat att kvinnliga gäster bär delvis vit klädsel, så länge det vita inte är klädselns dominerande färg. Bröllopsgäster skall inte heller bära sorgkläder eftersom glädje bryter sorg. En tumregel är att bröllopsgästerna inte skall bära finare kläder än brudparet, bär brudgummen till exempel kostym skall inte manliga gäster bära frack. Damer skall inte ha bara axlar i kyrkan. Gifter man sig för andra gången eller mer bör bruden inte bära vitt, krona eller slöja, bröllopet bör också vara något diskretare än de tidigare. (källa)
 7. I Sverige var det i början på 1800-talet stor efterfrågan på privatporträtt och ämbetsmannaporträtt. På så vis framkallades en industri på porträttmålning. I dessa porträtt blev prägeln av löpande band påfallande och det personliga inslaget blev allt svagare. Det var ingenting nytt med sådan industri, men ju större välståndet blev inom borgerligheten desto mer blev den spridd i allt vidare kretsar. En mängd konterfejare ägnade sig under 1820-, 1830- och 1840-talen åt att om vintrarna i sina ateljéer efter schablon måla herrar i frack eller uniform eller damer i klänningar och frisyrer efter sista modet. I dessa porträtt var allt omsorgsfullt målat, men inte så konstnärligt utformat och där saknades alltid anletsdragen. (källa)
 8. Maggördel är ett klädesplagg, vilket ursprungligen var detsamma som bälte, men numera i regel avser ett bredare veckat sidenbälte, vilket främst bärs till smoking som ersättning för väst, men vit gördel bärs ibland felaktigt till frack. Öppningen på vecken i gördeln skall peka uppåt. Den är för att man kan ha sin biljett i. Viss kulörta maggördlar säljs med matchande fluga, vilket dock icke ses som korrekt klädsel enligt mer formell etikett. (källa)
 9. frackskjorta eller vit blus med plisserat bröst och snibbkrage (för kvinnlig personal). (källa)
 10. Folkdräkt räknas som högtidsklädsel och ett fullgott alternativ till moderna dräkter som frack vid de flesta högtidliga tillfällen. Det är således formellt korrekt att bära folkdräkt vid exempelvis en nobelmiddag, vilket också ibland sker. Folkdräkt är även lämpligt vid familjehögtider, som bröllop och dop eller motsvarande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.