Friluftsliv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder friluftsliv, varianter, uttal och böjningar av friluftsliv

Friluftsliv synonym, annat ord för friluftsliv, vad betyder friluftsliv, förklaring, uttal och böjningar av friluftsliv.

Vad betyder och hur uttalas friluftsliv

Friluftsliv uttalas fri|lufts|liv och är ett substantiv.

Ordformer av friluftsliv

Singular

friluftsliv
obestämd grundform
friluftslivs
obestämd genitiv
friluftslivet
bestämd grundform
friluftslivets
bestämd genitiv

Friluftsliv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Friluftsliv på Engelska

  • outdoor activity, outdoor life, outdoor -, outdoor living

Hur används ordet friluftsliv

  1. Efter den djupa och långdragna lågkonjunkturen på 1920- och 30-talen, som kulminerade vid Kreugerkoncernens sammanbrott 1932, då många företag och banker i Sverige försattes i konkurs, upphörde i stort sett byggnationen av stora sommarresidens. Efter andra världskriget ersattes sommarvillorna av de enklare sportstugorna, även kallad sommarstuga, som var byggda med efterkrigstidens samhällsekonomiska situation som bakgrund och semesterlagstiftningen som infördes 1938, där även den vanlige inkomsttagaren, genom statligt subventionerade lån med låga räntor skulle ges möjlighet att skaffa sig ett eget sommarhus utanför stadskärnorna med avsikt att främja friluftsliv nära naturen under ledig tid. Ett av dessa områden var de mycket enkla stugorna vid Årsta havsbad som uppfördes med början 1929 av HSB. (källa)
  2. Det finns även enkla handhållna tryckhöjdmätare eller inbyggda i armbandsur, lämpliga att använda under sport eller friluftsliv, till exempel vid fjällturer. (källa)
  3. Kajaker används både för friluftsliv och för tävling. Man tävlar i hastighetstävlingar (sprint och maraton) med smala ranka kajaker som kallas K1, K2 eller K4 efter antalet paddlare, i strömmande vatten med korta lättmanövrerade kajaker (fors, slalom, störtlopp) freestylekajak och i kajakpolo. Även för långfärds- och havskajaker finns det tävlingar som går i skärgård eller öppet hav. (källa)
  4. Ett annat modernt användningsområde för knopar är avancerat friluftsliv såsom klättring och glaciärvandring. (källa)
  5. Som en reaktion på den utbredda sociala misär som rådde, främst i storstäderna, växte det fram en barnkolonirörelse i Europa under 1800-talet. Rörelsen bottnade i idéer om det hälsosamma med frisk luft, friluftsliv och näringsrik mat. Kalla bad ansågs bra för både hälsan varför många barnkolonier placerades vid kusten. Initiativtagare var privatpersoner, företag, olika typer av föreningar, stat och kommun. (källa)
  6. Många kortbyxor tillverkas av denim eller annat oömt bomullstyg och används framför allt för idrott och friluftsliv. (källa)
  7. Industrialiseringen drev även fram en längtan till friluftsliv hos storstadsborna. Detta blev starten av en rörelse för s.k. sportstugor under början av 1900-talet . Ordet "sportstuga" försvann under 1940-talet och ersattes då med ordet "fritidshus". På 1970-talet var innehavet av sommarstuga statussymbol. (källa)
  8. Lida friluftsgård – en anläggning för friluftsliv i Botkyrka kommun Lida idrottskyrka – en kyrkobyggnad som ligger på Lida friluftsområde i Botkyrka kommun. (källa)
  9. En bärbar lykta av samma typ som på bilden kallas ofta fotogenlykta. Denna har i stor utsträckning ersatts av ficklampan, men förekommer fortfarande framförallt inom friluftsliv och som stämningsgivare. En bärbar lykta där skenet kommer från ett stearinljus och lyser genom plana paneler av glas kallas ibland stallykta. En särskild typ av stallykta där panelerna tillverkats av urinblåsan från gris kallas svinblåslykta. (källa)
  10. Begreppet lägerbål används framförallt inom friluftsliv och lägerverksamhet - till exempel Friluftsfrämjandet, Scouting och konfirmationsläger. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.