Fruktkött Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fruktkött, varianter, uttal och böjningar av fruktkött

Fruktkött synonym, annat ord för fruktkött, vad betyder fruktkött, förklaring, uttal och böjningar av fruktkött.

Vad betyder och hur uttalas fruktkött

Fruktkött uttalas frukt|kött och är ett substantiv.

Ordformer av fruktkött

Singular

fruktkött
obestämd grundform
fruktkötts
obestämd genitiv
fruktköttet
bestämd grundform
fruktköttets
bestämd genitiv

Fruktkött är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fruktkött

  1. Grapefrukt (ibland vardagligt: grape, uttalat /'gräp/ eller /'gräjp/. Uttalas i finlandssvenskan /'grejp/ efter finskans greippi) (Citrus ×aurantium, paradisi-gruppen) är en hybrid i familjen vinruteväxter mellan apelsin (C. ×aurantium Sinensis-gruppen) och pompelmus (pomelo, C. maxima). Det är ett subtropiskt citrusträd som odlas för sin frukt. Frukten äts ofta rå eller dricks som juice. Trädet är grönt året om och blir ungefär 5–6 meter högt. Löven är långa, tunna och mörkgröna. De vita blommorna doftar starkt, är 5 centimeter stora och har fyra kronblad. Frukten har en diameter som varierar mellan 10 och 15 cm, gult skal och gult segmenterat fruktkött. Det finns odlade varianter med rött och rosa fruktkött. Den har fått sitt namn från engelskans grape (vindruva), då den växer i klasar precis som vindruvor. (källa)
  2. Gravensteiner är en äppelsort vars ursprung inte är helt säkert, men det tros att äpplet har sitt ursprung i staden Gråsten (tyska: Gravenstein) i södra Jylland, Danmark. Äpplet är känt sedan omkring 1669. Gravensteiner är ett saftigt lätt syrligt äpple, med fast krispigt fruktkött och god arom. Gravensteiner passar lika bra som ätäpple, som matäpple. Blomningen på detta äpple är sen och äpplet pollineras av bland andra Aroma, Discovery, Eldrött Duväpple, Filippa, Guldborg, Gyllenkroks Astrakan, James Grieve, Katja, Maglemer, Mio, Oranie, Stenbock, Summerred, Säfstaholm, Transparente Blanche och Åkerö. Skördas september – början december. (källa)
  3. Juice, särskilt förr även jos, är en ojäst men jäsbar dryck som erhålls ur färska eller kylda frukter eller bär. Fruktjuice från citrusfrukter skall komma från fruktköttet (endokarpet). Limejuice får dock framställas av hela frukten. (källa)
  4. Kiwifrukten är brun och stor som ett hönsägg, men botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Under det något strävhåriga skalet finns ett grönt, saftigt fruktkött med många små, svarta kärnor. Grön kiwi har en syrlig men god smak, som blir sötare ju mognare frukten är. Kiwifrukten är mogen att ätas när fruktköttet ger efter för lätt tryck. De omogna frukterna är sura i smaken, men går utmärkt att äta. Kärnorna äts vanligen också, men inte skalet. Det går dock att äta kiwin med skalet som man äter ett äpple, men detta är något som de flesta i Sverige inte gör. Oftast äts frukten som den är med sked, ibland med ett speciellt "kiwibestick" som är formad som en kniv i ena änden och som en sked i den andra. Kiwin kan också användas i sallader eller som dekoration på tårtor och i desserter, till exempel är skivad kiwifrukt populärt på tårtsorten pavlovatårta. (källa)
  5. Clementinfrukten är oftast kärnfri. Den är upp till 8 cm i diameter, har skal som är orange med en röd anstrykning. Frukten är lättskalad, och klyftorna faller lätt isär. Den har ett saftigt och sötsyrligt fruktkött, och aromen är intensiv. (källa)
  6. Kvitten (Cydonia oblonga) är ett lövfällande träd inom familjen rosväxter och ensam art i släktet Cydonia. Dess frukt är lik ett stort äpple, med fastare fruktkött som bland annat används till marmelad. Kvitten var välkänd i medelhavsregionen redan under antiken. Kvitten är ej att förväxla med den i Sverige mer välkända rosenkvitten som den dock är nära besläktad med. (källa)
  7. Körsbär (körsbärskärna) är stenfrukten för vissa arter i plommonsläktet. Dessa arter bildar ingen systematisk grupp. Stenen (kärnan) kan vara 0,5–1 cm stor och ligger inbäddad i bärets röda eller gul-röda fruktkött. Den sprids av fåglar och av människor som uppskattar den aromatiska frukten. Körsbär kan även bli blåa vid för mycket solljus. (källa)
  8. Meloner äts som frukost, mellanmål, dessertfrukt, i sallader och som tillbehör till varmrätter. Man äter fruktköttet, men inte skalet. Meloner innehåller cirka 90 procent vatten. Fruktköttet ger cirka 36 kcal (152 kJ) per 100 g. Meloner är temperaturkänsliga, särskilt omogna meloner, och kan få köldskador om de förvaras för kallt. (källa)
  9. Den svenska oxeln har enkla, parflikiga blad. De är tjocka och styva, ovantill glänsande och ofta brunaktiga, undertill gråludna. Jämfört med rönnen har den något större blommor, större, avlånga frukter av mörkare, brunröd färg och mjöligare, sötaktigt fruktkött. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.