Funktionsnedsättning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder funktionsnedsättning, varianter, uttal och böjningar av funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning synonym, annat ord för funktionsnedsättning, vad betyder funktionsnedsättning, förklaring, uttal och böjningar av funktionsnedsättning.

Vad betyder och hur uttalas funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning uttalas funkt|ions|ned|sätt|ning och är ett substantiv.

Ordformer av funktionsnedsättning

Singular

funktionsnedsättning
obestämd grundform
funktionsnedsättnings
obestämd genitiv
funktionsnedsättningen
bestämd grundform
funktionsnedsättningens
bestämd genitiv

Plural

funktionsnedsättningar
obestämd grundform
funktionsnedsättningars
obestämd genitiv
funktionsnedsättningarna
bestämd grundform
funktionsnedsättningarnas
bestämd genitiv

Funktionsnedsättning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Funktionsnedsättning på Engelska

  • disability

Hur används ordet funktionsnedsättning

  1. Offentliga sajter och appar måste byggas om och anpassas så att de blir tillgängliga för människor med funktionsnedsättning. I höst införlivas EU-direktivet i svensk lag. "Det är hög tid att förbereda sig", säger Pär Lannerö, projektledare på Post- och telestyrelsen. (källa)
  2. Barn och ungdomar som inte kan uppnå grundskolans kursplan därför att de har en utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning har rätt att få undervisning enligt grundsärskolans kursplan. Inom grundsärskolan räknas även inriktningen träningsskola. Grundsärskolan innebär liksom andra skolformer nio års skolplikt för alla barn och ungdomar mellan 7 och 16 år. (källa)
  3. Handikapp – en partiell eller total nedsättning av en fysisk, kognitiv, psykisk, sensorisk, emotionell eller utvecklingsbetingad förmåga, se funktionsnedsättning. (källa)
  4. Handikappersättning är en ersättning som ges till personer med funktionsnedsättning för att kompensera för hjälpbehov och merutgifter uppkomna till följd av funktionsnedsättningen. Handikappersättning kan ges från och med juli det år man fyller 19 och livet ut. Efter 65 års ålder måste dock ens funktionsnedsättning ha uppkommit före 65-årsdagen för att berättiga till handikappersättning. (källa)
  5. Handikappfordon är ett fordon - bil, buss, fyrhjuling, moped etc - som är särskilt anpassat för att framföras av eller transportera personer med funktionsnedsättning, vare sig det är fysiska eller kognitiva. Ett handikappfordon kan utrustas med en mängd olika anpassningar såsom bakgavellyft, luftfjädring (för låg instegshöjd), manuellt styrda ramper, golvskenor för förankring av rullstolar etc. Ett handikappfordon kan användas av såväl privatpersoner som företag. De senare figurerar inom utförandet av färdtjänst- och sjukresor. (källa)
  6. Begreppet parasport eller paraidrott, tidigare handikappidrott eller ibland funktionshinderidrott, är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. De tävlande delas inte bara in efter kön utan även funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. I sportskytte kan till exempel personer som sitter i rullstol tävla utanför parasporten. (källa)
  7. Funktionshinderorganisation (tidigare ofta handikapporganisation) är en typ av intresseorganisation som engagerar personer med funktionsnedsättning av något slag. Ofta arbetar man till exempel med att försöka påverka politiker att se till att det finns hissar och rullstolsramper. (källa)
  8. I början av 1900-talet delade man upp begreppet sinnesslöhet i flera kategorier. En person med IQ under 30 klassades som idiot. Personer med IQ mellan 30-65 kallades för imbecilla. Begreppet sinnesslö byttes mot psykiskt efterbliven 1955 och 1968 ersattes det av psykisk utvecklingsstörning. I den medicinska terminologin användes dock begreppen "idiot" och "idioti" ännu på 1960-talet. Den idag korrekta medicinska termen är på engelska mental retardation, förkortat MR, på svenska intellektuell funktionsnedsättning. I nuvarande svensk lagstiftning (se LSS) används dock begreppet utvecklingsstörning, vilket också är den i allmänt språkbruk vanligaste benämningen. (källa)
  9. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.