Fyrsprång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fyrsprång, varianter, uttal och böjningar av fyrsprång

Fyrsprång synonym, annat ord för fyrsprång, vad betyder fyrsprång, förklaring, uttal och böjningar av fyrsprång.

Vad betyder och hur uttalas fyrsprång

Fyrsprång uttalas fyr|språng oböjligt och är ett substantiv.

Fyrsprång betyder:

Ordformer av fyrsprång

Singular

fyrsprång
obestämd grundform

Fyrsprång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fyrsprång

  1. Alltefter den olika grad av hastighet och samling, vari hästen rör sig under galoppen, kallas den samlad galopp (omkring 220 meter per minut), kort galopp (omkring 250 meter/minut), manövergalopp (omkring 350 meter/minut), ökad galopp eller "förstärkt galopp" (omkring 450 meter/minut) samt fyrsprång eller karriär (allt vad hästen kan löpa). (wikipedia.org)
  2. Lansryttarna, lansiärerna, började försvinna ur härarna i central- och Västeuropa i början av 1600-talet och i Frankrike till exempel förvandlades alla lansiärregementen till kyrassiärer. Orsaken till förändringarna var bland annat att i de långa krigen hade omsättningen av soldater och hästar varit mycket stor vilket gjorde att det var svårigheter att skaffa goda hästar och välövat folk. En lansryttare ansågs behöva en lärotid på minst tre år och eftersom de anföll i fyrsprång behövdes mycket goda och kraftiga hästar. Kyrassiärerna däremot anföll i kort galopp, trav eller skritt och deras förnämsta vapen var pistoler. Utbildningstiden för dessa var kortare och de behövde inte heller så bra hästar som lansiärerna. (wikipedia.org)
  3. Fyrsprång är en sorts galopp. "Vanlig" galopp är en tretaktig gångart, men fyrsprång är som namnet antyder fyrtaktig, så därför sätter hästen ner alla fyra hovarna olika gånger. Fyrsprång är inte tekniskt sett en egen gångart, utan hästen sätter ner hovarna i samma ordning som i galopp, utom de två hovar som skall sättas ner samtidigt, som i fyrsprång sätts ner i sekvens. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.