Förbittring Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbittring, varianter, uttal och böjningar av förbittring

Förbittring synonym, annat ord för förbittring, vad betyder förbittring, förklaring, uttal och böjningar av förbittring.

Synonymer till förbittring

Hur används ordet förbittring

  1. Konstantins mor Irene stod under hans omyndighet i spetsen för styrelsen. Sedan Irene genom ett uppror i armén störtats 790, visade Konstantin goda anlag men återkallade, karaktärssvag och vankelmodig, sin mor till andel i regeringen. Olycklig i sitt äktenskap, ingick han förbindelse med en hovdam Teodata. Irene var nog samvetslös att understödja hans företag att sätta sin gemål i kloster och äkta Teodata. Prästernas och munkarnas förbittring över tvegiftet var gränslös, folket och soldaterna övergav Konstantin, som Irene lät fängsla och blända 797. (källa)
  2. Bergius föddes i Reval som son till pastorn där Olaus Bergius och hans hustru Vendla Rylander. Han blev filosofie magister i Giessen 1684, och anställdes därefter 1687 som predikant vid franska lutherska församlingen i Stockholm, som hade sin kyrka i det så kallade Wrangelska huset. I samma hus, där Bergius även hade sin bostad, bodde en änka efter Christoff Delphicus zu Dohna, vars brorsdotter, fröken Christiana Oxenstierna, visade Bergius stort deltagande under en iråkad sinnessjukdom och slutligen i hemlighet gifte sig med honom. Händelsen väckte stor förbittring hos brudens förnäma släktingar, och anklagades inför hovrätten då hustrun gift sig utan sin förmyndares tillstånd. När hustrun några år därefter dog, vägrade hennes anhöriga henne en plats i familjens gravkor och yrkade på att hon skulle begravas i tysthet. (källa)
  3. Tholucks strid mot rationalismen fäste ministären Allensteins uppmärksamhet på honom och föranledde hans utnämning 1823 till extra ordinarie professor i Berlin och 1826 till professor i Halle. Vid detta universitet, där rationalismen då hade sitt huvudsäte, väckte Tholucks förflyttning, både bland hans blivande kolleger och studenterna, ja i hela staden, en storm av förbittring. (källa)
  4. Enligt Mazdak har Gud placerat medlen eller verktygen för vår försörjning på jorden för att vi ska använda dem var och en efter begåvning eller anlag för yrkesskicklighet. Resultatet eller utfallet av produktionen ska sedan delas lika mellan alla. Mänskligheten har förirratt sig bort från detta Guds bud så att vissa har kommit att dominera över andra, så att de starka har besegrat de svaga och tagit egendom som tillhör alla i enskild besittning. Världen har gått från rättfärdighet till synd, eller från att stå på ljusets sida till att stå på mörkrets sida, på grund av att fem demoner släppts fria att förstöra världen och människornas själar: Missunsamhet, Nöd, Lystnad, Förbittring och Vedergällning. Enligt Mazdaks dualistiska världsbild måste människorna därför i tanke, ord och handling välja motsatserna till dessa demoner, det vill säga generositet, trygghet, avskiljande (stillade begär), förnöjsamhet och försoning. (källa)
  5. Stavningsreformen som genomdrevs 1906 förenklade stavningen av "v" och "t" i svenska språket. Stavningsreformen genomfördes på initiativ av den svenske ecklesiastikministern Fridtjuv Berg i den Staafska ministären efter 1905 års val. Reformen kallades då den genomdrevs för stafningsukasen, och väckte förbittring inom åtskilliga kretsar. Stavningsreformen innebar början till slutet för den äldre standard som i dag kallas gammalstavning. (källa)
  6. Vad förhållandet till utländska makter angår, iakttog Alexander, understödd av Nikolaj von Giers, som 1882 utnämndes till utrikesminister, en fredsvänlig politik, trots alla påtryckningar från det panslavistiska partiet. I september 1884 hade Alexander en vänlig sammankomst med kejsarna Vilhelm I av Tyskland och Frans Josef av Österrike i Skierniewice. Men 1885 väckte Österrikes och Tysklands hållning i den bulgariska frågan hans förbittring, och med anledning därav började han koncentrera stora truppmassor i Polen. Dessa truppsammandragningar vid Tysklands och Österrike-Ungerns gränser fortsattes under de följande åren och uppfattades i Europa som ett bevis på att Ryssland rustade sig till ett krig mot trippelalliansens makter. Ännu större blev spänningen mellan Ryssland och Tyskland efter kejsarna Vilhelm I:s och Fredriks död. Visserligen skyndade sig kejsar Vilhelm II strax efter sin tronbestigning att göra ett besök vid ryska hovet (juli 1888), men Alexander besvarade detta besök först i oktober 1889, och detta långa dröjsmål karakteriserade den kyla, som då rådde mellan de båda hoven. (källa)
  7. Under första världskriget intogs Senlis 2 september 1914 av tyskarna (1:a armén, von Kluck). I samband därmed fysiljerades sju som gisslan tagna personer, varibland borgmästaren Odent, som skäl varför anfördes, att invånarna skulle ha beskjutit de tyska trupperna, då dessa trängde in i staden. Händelsen väckte en storm av förbittring i Frankrike och omnämndes ofta under den mot Tyskland riktade ententepropagandan. 10 september samma år besattes Senlis, som då var delvis förstört, åter av fransmännen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.