Förbudsvän Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbudsvän, varianter, uttal och böjningar av förbudsvän

Förbudsvän synonym, annat ord för förbudsvän, vad betyder förbudsvän, förklaring, uttal och böjningar av förbudsvän.

Vad betyder och hur uttalas förbudsvän

Förbudsvän uttalas för|buds|vän och är ett substantiv.

Ordformer av förbudsvän

Singular

förbudsvän
obestämd grundform
förbudsväns
obestämd genitiv
förbudsvännen
bestämd grundform
förbudsvännens
bestämd genitiv

Plural

förbudsvänner
obestämd grundform
förbudsvänners
obestämd genitiv
förbudsvännerna
bestämd grundform
förbudsvännernas
bestämd genitiv

Förbudsvän är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förbudsvän

  1. I början av 1900-talet förekom en livlig debatt om den höga alkoholkonsumtionen i Sverige. Det ansågs att missbruket ledde till stora problem och kostnader för samhället och även för enskilda personer. Nykterhetsrörelsen växte sig allt starkare. 1907 avslogs en motion i riksdagen om totalt rusdrycksförbud. År 1911 tillsatte regeringen en nykterhetskommitté som skulle utreda frågan om att begränsa försäljningen eller införa ett totalförbud. Av kommitténs 11 medlemmar var 8 förbudsvänner. I kommittén satt även läkare Ivan Bratt som kom att ha avgörande betydelse för nykterhetspolitikens framtida utformning. (källa)
  2. Norge och Finland – lärdomar från förbudsländerna. Förbudsvännernas landsförbund, Stockholm 1924. (källa)
  3. Partiet splittrades efter Frisinnade landsföreningens landsmöte den 27 maj 1923 på frågan om spritförbud. Vid landsmötet fick förbudsvännerna majoritet och kunde därmed skriva in spritförbudet i partiprogrammet. En minoritet bestående av flera riksdagsmän, bland andra Nils Edén och Alfred Nilsson, lämnade partiet och påbörjade arbetet med att bilda ett eget parti som var emot ett spritförbud. När riksdagen 1924 öppnades splittrades riksdagspartiet Liberala samlingspartiet i två olika partier: det förbudsvänliga Frisinnade folkpartiet (med Frisinnade landsföreningen som riksorganisation) och det förbudsovänliga Liberala riksdagspartiet (med Sveriges liberala parti som riksorganisation). (källa)
  4. Bexell uttalade sig om fylleriet på ett sätt som föregriper alla senare nykterhetstal, där spritens förödande verkan beskrivs. Han framträdde som absolutist och förbudsvän, men insåg ändå att nykterhetsarbetet måste börja med måttlighetstanken. Som nykterhetsivrare tillhör han alltså generationen före den kände Peter Wieselgren och de båda kom med tiden att samverka. (källa)
  5. Pettersson tillhörde i riksdagen Liberala samlingspartiet från dess bildande 1900 till dess sprängning 1923 och var ledamot av dess förtroenderåd från 1908. Trots att Pettersson var en varm nykterhetsvän och principiell förbudsvän, ogillade Pettersson förbudsfrågans framdrivande vid Frisinnade landsföreningens möte 1923, utträdde därför efter mötet ur föreningen, deltog i bildandet samma år av Sveriges liberala parti och tillhörde dess riksdagsgrupp Liberala riksdagspartiet vid riksdagen 1924. Vid samma års andrakammarval uppsattes han som partiets kandidat, men misslyckades med att bli invald. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.