Fördelningspolitik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fördelningspolitik, varianter, uttal och böjningar av fördelningspolitik

Fördelningspolitik synonym, annat ord för fördelningspolitik, vad betyder fördelningspolitik, förklaring, uttal och böjningar av fördelningspolitik.

Vad betyder och hur uttalas fördelningspolitik

Fördelningspolitik uttalas för|del|nings|pol|it|ik och är ett substantiv.

Ordformer av fördelningspolitik

Singular

fördelningspolitik
obestämd grundform
fördelningspolitiks
obestämd genitiv
fördelningspolitiken
bestämd grundform
fördelningspolitikens
bestämd genitiv

Fördelningspolitik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fördelningspolitik

  1. Till höger finns liberalism och närbesläktade ideologier, som förespråkar fria marknader med lågt statligt ingripande, individualism, låga skatter, avregleringar och så vidare. Till vänster finns kollektivism, som förespråkar höga skatter och omfördelning av pengar (se fördelningspolitik) genom så kallade transfereringssystem (som sjukförsäkring, a-kassa med flera), utbyggd offentlig sektor, samt en allt större statlig/kommunal kontroll och regleringar över olika delar av samhällsekonomin. (källa)
  2. Målkonflikter mellan inflationsmålet och finanspolitikens mål så som fördelningspolitik, sysselsättning och "röstfiske". Dessutom finns en konflikt mellan inflationsmålet och handelsbalansen. (källa)
  3. Fördelningspolitik – en sammanfattande benämning på politiska policys som har till syfte att påverka fördelningen av inkomster. (källa)
  4. Fördelningspolitik eller omfördelningspolitik är en sammanfattande benämning på politiska policyer som har till syfte att påverka fördelningen av inkomster, förmögenheter, egendom och konsumtion i ett samhälle eller mellan samhällen emot ojämlikhet. Fördelningspolitik verkställs genom exempelvis skatter, penningpolitik, välfärd och förstatliganden. Fördelning kan även ske genom välgörenhet, skilsmässa och ersättningsrätter. För det mesta avser fördelningspolitik en progressiv fördelning av resurser från rik till fattig, men det kan också avse en regressiv fördelning, det vill säga en fördelning från fattig till rik. Fördelningspolitikens målsättning och effekter är en fråga som diskuteras flitigt inom det politiska systemet utifrån etiska och ekonomiska aspekter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.