Författningssamling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder författningssamling, varianter, uttal och böjningar av författningssamling

Författningssamling synonym, annat ord för författningssamling, vad betyder författningssamling, förklaring, uttal och böjningar av författningssamling.

Vad betyder och hur uttalas författningssamling

Författningssamling uttalas för|fatt|nings|saml|ing och är ett substantiv.

Ordformer av författningssamling

Singular

författningssamling
obestämd grundform
författningssamlings
obestämd genitiv
författningssamlingen
bestämd grundform
författningssamlingens
bestämd genitiv

Plural

författningssamlingar
obestämd grundform
författningssamlingars
obestämd genitiv
författningssamlingarna
bestämd grundform
författningssamlingarnas
bestämd genitiv

Författningssamling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet författningssamling

  1. Polisen har i sin författningssamling definierat handeldvapen som "skjutvapen med en kaliber som understiger 20 millimeter". Skjutvapen med större kaliber betecknas pjäser. Till kategorin särskilt farliga handeldvapen räknas pistoler, revolvrar samt kulsprutepistoler, automatgevär, automatkarbiner, hagelsprutor, granatsprutor och kulsprutor med modellår från och med år 1900 och senare. Till kategorin särskilt farliga pjäser räknas raketgevär, granatgevär, pansarvärnspjäs 1110 samt 8 och 12 cm granatkastare. (källa)
  2. Trafikförordning (1998:1276). Svensk författningssamling 1998:1276. (källa)
  3. Statens jordbruksverks författningssamling (SJVFS) innehåller. (källa)
  4. Stiftandet av en lag sker alltså genom att riksdagen antar en proposition. Lagen trycks sedan i Svensk Författningssamling (SFS) och efter ikraftträdande utgör lagen en rättskälla i form av en statut. Det av propositionen som inte utgör lagtext blir ett lagförarbete. Denna text kan tjäna som tolkningsinstrument och förklaringar till lagtexten. (källa)
  5. Konsumenträtten regleras i grunden av lagar och förordningar. Konsumentverkets författningssamling är ett komplement till dessa. Författningssamlingen består av föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifterna är bindande medan de allmänna råden tjänar som vägledning. (källa)
  6. Offentliga svenska kungörelser utgick förr från kungen, från de centrala ämbetsverken, länsstyrelser, kommunernas styrelser, tjänstemän och enskilda personer. Kungörelse krävdes ofta som villkor för att ett ärende skulle få laga kraft. Kungens, hovrätternas och de centrala ämbetsverkens kungörelser trycktes i "Svensk författningssamling", länsstyrelsernas i de s.k. länskungörelserna. och de meddelanden som det lagligen ålåg offentliga myndigheter eller enskilda personer att publicera i "Post- och Inrikes tidningar". Denna typ av kungörelser (med vissa undantag, bl.a. alla kungörelser utfärdade av icke myndighet) kallas i och med nya regeringsformen istället förordning. (källa)
  7. När kyrkoordningen senare utökades med särskilda stiftsordningar (synodalakter), förlorades enhetligheten, och man insåg behovet av en ny kyrklig lagstiftning. Efter åtskilliga fruktlösa förarbeten kom en sådan till stånd genom 1686 års kyrkolag. Den kompletterades från och med 1982 av ett internt kyrkligt regelverk, Svenska Kyrkans Författningssamling, som antogs av Ombudsmötet. Kyrkolagen 1686 ersattes 1993 av en ny kyrkolag. (källa)
  8. Ordet lag kan i juridiska sammanhang syfta på en enskild föreskrift utifrån ett beslut i lagstiftande församling, till exempel kulturmiljölagen eller semesterlagen. Det kan också vara lagen inom ett visst rättsområde, eller en författningssamling eller lagsamling som gäller i ett land eller en jurisdiktion. En lagbok är en officiellt sammanställd lagsamling. (källa)
  9. Lagsamling eller författningssamling kallas en samling författningar i konsoliderad form. De centrala och mest använda lagarna och andra författningarna i ett land samlas ofta i årligen utgivna lagsamlingar. (källa)
  10. Ifall riksdagen ställer sig bakom regeringens proposition eller någon motion och beslutar om en ny lag, får regeringen i uppdrag att kungöra den nya lagen. Detta gör regeringen via Svensk författningssamling, det så kallade SFS-systemet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.