Förhållandevis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förhållandevis, varianter, uttal och böjningar av förhållandevis

Förhållandevis synonym, annat ord för förhållandevis, vad betyder förhållandevis, förklaring, uttal och böjningar av förhållandevis.

Synonym till förhållandevis

Vad betyder och hur uttalas förhållandevis

Förhållandevis uttalas för|håll|ande|vis ad och är ett verb.

Förhållandevis betyder:

Ordformer av förhållandevis

Ordform(er) förhållandevis adverb

Andra språk

Förhållandevis på Engelska

  • comparatively, relatively - the skis were relatively inexpensive

Hur används ordet förhållandevis

  1. De viktigaste orsakerna enligt mig är att vi har arbetat länge med informationssäkerhet, medvetandegraden är förhållandevis hög och som "early adopters" har vi hunnit lära oss av våra misstag. Vi är ett it-tätt land inom EU, där det finns en gemensam reglering för informationssäkerhet. Vi är relativt högutbildade och vi har myndigheter som har ett utpekat ansvar för att se till att vi har en rimlig nivå på vår "security posture" rent generellt. Sedan något år tillbaka har vi också en nationell strategi för informations- och cybersäkerhet där flera myndigheter har fått ett utpekat ansvar. (källa)
  2. Luftstrupen på fåglar delar sig nedtill i två luftrör (bronker). I luftstrupen finns två struphuvuden, ett övre larynx (som saknar stämband) och ett nedre syrinx som sitter ungefär där de två bronkerna går samman i luftstrupen. Syrinx finns endast hos fåglar och är en broskig struktur försedd med muskler och är det organ som fåglar använder för att skapa läten. Eftersom detta ljudalstrande organ sitter i brösthålan utgörs resonansrummet, utöver munnen, även av luftstrupen. Detta resonansrum är förhållandevis orörligt och kan liknas vid röret i ett blåsinstrument. Hos en del fåglar är luftstrupen förlängd och kan bilda ett flertal slingor. Ljud skapas genom att luft pressas upp genom luftrören samtidigt som fågeln med hjälp av sin bröstmuskulatur böjer in de yttre stämläpparna mot de inre stämläpparna som är små och fasta. Det bildas då två röstspringor som är mycket formbara och kan åstadkomma en stor mängd ljud. Vanligast är att bara en av de två röstspringorna används men vissa arter kan kontrollera dem båda, oberoende av varandra, och kan på så vis producera två toner på samma gång. Syrinx är också försett med ett eller flera vibrerande membraner som bidrar till ljudproduktionen. (källa)
  3. Det är inte klart om alla som haft ett gallstensanfall eller akut gallblåseinflammation behöver opereras. Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att bedöma om en operation på grund av akut gallblåseinflammation minskar besvär eller risken för komplikationer jämfört med att inte operera och istället avvakta om nya besvär uppstår. I kliniska studier med uppföljning upp till 14 år där man avvaktat med operation efter ett gallstensanfall och akut gallblåseinflammation finner man att en förhållandevis stor andel patienter inte återkommer med nya besvär. Dock kan i en del fall besvären vara allvarligare vid återfall. (källa)
  4. Gallsten är en vanlig sjukdom men den exakta förekomsten i den svenska befolkningen är ofullständigt undersökt. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män. I en förhållandevis liten svensk studie av 1 200 personer, 35–85 år gamla, hade 53 procent av kvinnorna och 32 procent av männen antingen gallsten eller var tidigare opererade för en sådan. I en italiensk ultraljudsstudie av 11 229 personer (4 619 kvinnor och 6 610 män) mellan 29–69 år fann man sten i gallblåsan hos 10,7 procent av kvinnorna och 5,4 procent av männen. Av dessa hade 73 procent inga, 12 procent milda och 15 procent svåra symtom. (källa)
  5. Getingarna har två par vingar som i viloläge hålls hopvikta längs med kroppen. Fasettögonen är njurformiga. Vuxna getingar äter frukt och nektar, men matar sina larver med animaliskt protein, främst tuggade insektslarver, men även kött, fisk, skaldjur, ägg och andra flygande insekter. Rå fisk och fiskrens är en mycket uppskattad föda. Flygande insekter fångas vanligen i flykten av getingarna, som är goda flygare med förhållandevis bra synförmåga. I likhet med andra gaddsteklar, utom honungsbin har getinghonorna en gadd kopplad till en giftkörtel som inte lossnar vid stick, varför gadden kan användas gång på gång. Gadden utgörs av den ombildade äggledaren. (källa)
  6. I Sverige blev den förhållandevis lilla köksspisen för inbyggnad den mest populära typen. Den var i princip färdigkonstruerad i slutet av 1800-talet. Ett normalt höjdmått för en sådan spis är omkring 36 centimeter, och den kan vara ungefär 60 centimeter bred och upp till 60 centimeter djup och väga omkring 140 kilogram. Värmeeffekten på en normal köksspis är ungefär 4,7 kW. (källa)
  7. De svenska gosskörerna är förhållandevis unga, jämfört med till exempel engelska och kontinentala körer. Det var vid tiden för reformationen som de flesta av de svenska körskolorna upphörde med sin verksamhet. Först på 1900-talet återupptogs gosskörssången på allvar i Sverige. Bland de svenska körerna märks Stockholms Gosskör, Göteborgs Gosskör, Uppsala Domkyrkas Gosskör, St Jacobs Gosskör/Stockholms Domkyrkoförsamlings Gosskör, Linköpings Gosskör, Lunds Domkyrkas Gosskör, Sollentuna Gosskör, Adolf Fredriks Gosskör och Fredrikskyrkans Gosskör &. (källa)
  8. Utseende, form och material är förhållandevis valfritt, men regleras i varje kyrkogårds regelverk vilka upprättas efter förslag som förvaltningarna har tillgång till. (källa)
  9. Gruyère är en hårdost liknande Emmentaler, med förhållandevis kraftig smak, som tillverkas i Schweiz och Frankrike. Namnet kommer ursprungligen från regionen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg i Schweiz. Gruyère tillverkas av opastöriserad mjölk och har tät eller finpipig textur. (källa)
  10. Det nya med "Grållen", som den kom att kallas i Sverige, var den hydrauliska trepunktslyften med sin automatiska tyngdöverföring, vilket innebar att även en lätt traktor kunde dra förhållandevis stora redskap utan att slira. Metoden, som bygger på tryckavkänning i övre bärarmen, förhindrar att redskapet gräver ner sig i marken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.