Förskoleklass Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förskoleklass, varianter, uttal och böjningar av förskoleklass

Förskoleklass synonym, annat ord för förskoleklass, vad betyder förskoleklass, förklaring, uttal och böjningar av förskoleklass.

Vad betyder och hur uttalas förskoleklass

Förskoleklass uttalas för|skole|klass och är ett substantiv.

Ordformer av förskoleklass

Singular

förskoleklass
obestämd grundform
förskoleklass
obestämd genitiv
förskoleklassen
bestämd grundform
förskoleklassens
bestämd genitiv

Plural

förskoleklasser
obestämd grundform
förskoleklassers
obestämd genitiv
förskoleklasserna
bestämd grundform
förskoleklassernas
bestämd genitiv

Förskoleklass är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förskoleklass

  1. Grundskolan är nioårig, numera med en frivillig tionde årskurs, och inleds normalt det år barnet fyller 7 år, men skolstarten kan skjutas upp eller tidigareläggas med ett år. Undervisningen sköts i årskurserna 1–6 i huvudsak av klasslärare och i årskurserna 7–9 i huvudsak av ämneslärare. Skolspråket är normalt finska, svenska eller samiska. Normalt föregås grundskolan av ett år i förskoleklass. (källa)
  2. Lärarutbildning finns vid flera högskolor i Sverige. Utbildning sker vid institutionerna för utbildningsvetenskap, som i sin tur kan vara olika döpt vid olika lärosäten. Lärarutbildningen för förskola, förskoleklass och åren 1-(5/)6 inom grundskolan, är på minst 210hp högskolepoäng. Lärarutbildningen för år (6/)7-9 inom grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen, är på minst 270 hp högskolepoäng. Behörigheter till gymnasienivå baseras på antal poäng, där svenska och samhällskunskap kräver 120 hp vardera till skillnad mot övriga ämnen där lärare med 90hp i minst två ämnen är behöriga. En lärare behörig på gymnasiet är alltså behörig i det som förr kallades högstadiet. (källa)
  3. I Sverige används oftast följande terminssystem från förskoleklass till gymnasieskolan. (källa)
  4. I förskolan brukar inte barnet medverka i samtalet, men från och med förskoleklass och uppåt ska eleven medverka i utvecklingssamtalet enligt svensk skollag. (källa)
  5. Förskoleklass, tidigare årskurs 0, sexårsgrupp eller sexårsverksamhet, var mellan 1998-2018 namnet på en frivillig skolform i Sverige. Från hösten 2018 är den obligatorisk. Bestämmelserna om förskoleklassen regleras i skollagen och läroplanen LGR11. Från och med det år ett barn fyller sex år är kommunen skyldig att erbjuda plats i förskoleklass. Barn kan börja från fem års ålder. Förskoleklassen är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår. (källa)
  6. Förskola (fsk) eller dagvård är verksamhet med barnomsorg och utbildning för barn åren innan den egentliga skolgången inleds – den förra termen används i Sverige, den senare i Finland, i Finland används ordet förskola om det som i Sverige kallas förskoleklass. (källa)
  7. I Finland finns inte skolplikt men däremot läroplikt. Läroplikten gäller från det år man fyller 7 tills utbildningens lärokurs har fullgjorts, dock högst tio år. För barn som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom inte antas klara lärokursen på nio år börjar läroplikten ett år tidigare, förskolan (motsvarande förskoleklass i Sverige) är för dem obligatorisk och läroplikten varar liksom för övriga högst till det år då de fyller 17. (källa)
  8. Det svenska skolväsendet består av förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, specialskola, sameskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning (inklusive folkhögskola och svenska för invandrare), yrkeshögskola samt högskolor och universitet. Utbildningen bedrivs antingen i offentlig regi (stat, kommun eller landsting) eller i enskild regi (så kallad friskolor) eller som privatskola. (källa)
  9. Tidigare brukade simundervisning genomföras i grundskolans årskurs 1, 2 eller 3, men kan numera även förekomma i förskoleklass. Under 1990-talets nedskärningsår kritiserades vissa kommuner i Sverige för att ha varit slarviga med simundervisningen i skolorna. I Sverige är skolorna genom ämnet idrott och hälsa skyldiga att se till att barnen kan simma. Det är kommunerna som bekostar och bär huvudansvaret för skolsim. Simundervisningen kan antingen bedrivas i egen regi eller upphandlas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.