Föräldrageneration Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder föräldrageneration, varianter, uttal och böjningar av föräldrageneration

Föräldrageneration synonym, annat ord för föräldrageneration, vad betyder föräldrageneration, förklaring, uttal och böjningar av föräldrageneration.

Vad betyder och hur uttalas föräldrageneration

Föräldrageneration uttalas för|äldra|gen|er|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av föräldrageneration

Singular

föräldrageneration
obestämd grundform
föräldragenerations
obestämd genitiv
föräldragenerationen
bestämd grundform
föräldragenerationens
bestämd genitiv

Plural

föräldragenerationer
obestämd grundform
föräldragenerationers
obestämd genitiv
föräldragenerationerna
bestämd grundform
föräldragenerationernas
bestämd genitiv

Föräldrageneration är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet föräldrageneration

  1. De fyra 90-minutersavsnitten kretsar kring de fyra vännerna Tommy, Lena, Erik och Rebecca som växer upp i och kring 1960-talets Göteborg och som kommer att tillhöra den så kallade 68-generationen. De kommer alla från skilda uppväxtförhållanden och med skilda preferenser. Tommy är uppvuxen i en arbetarstadsdel i Göteborg med en far som är varvsarbetare på det toppmoderna och världsledande Arendalsvarvet på Hisingen i Göteborg. Hans pappa är även fackligt aktiv och därmed även gräsrotsmedlem i socialdemokraterna. Tommy är inte intresserad av att utbilda sig, något som hans fars generation under hela sitt politiska liv kämpat för att möjliggöra. Han vill inte heller att bli fabriksarbetare som sin far. Hans passion är musiken och han är sångare i bandet "Tommy and the Heartbreakers" som är starkt inspirerade av både Bob Dylan och The Who. Via musiken får han även kontakt både med alkoholen och drogerna och börjar med hjälp av dessa göra uppror mot det av föräldragenerationen uppbyggda folkhemmet. Tommy får via ett putsarjobb kontakt med överklassonen Erik som bor i en stor villa i Örgryte och som är son till en general samt en förmögen mor. Trots sina skilda uppväxtförhållanden har pojkarna, genom nedmonteringen av klassamhället, givits möjlighet att umgås och dela erfarenheter. Pojkarna delar även många intressen, som musiken och viljan att göra uppror mot föräldragenerationen. De umgås via pop-klubben Cue Club där Tommy ofta spelar. (källa)
  2. Boutiqueägarinnan Fusako är änka och bor i Yokohama tillsammans med sin 13-årige son Noboru. Hon förälskar sig i andrestyrmannen Ryuji Tsukazaki. Hennes son betraktar sjömannen som en havets hjälte. Men denne har tröttnat på sjömanslivet, friar till Fusako och begär avsked för att istället arbeta som klädförsäljare. Noboru, som är medlem av ett ungdomsgäng, har skrutit över Ryuji, men tvingas nu till sin besvikelse erkänna att denne inte är någon hjälte. Ungdomsgänget hatar föräldragenerationen och pratar om hur de skall kunna frigöra sig från sina fäder. I deras ögon är Ryuji en pultron. Ungdomarna, som tidigare har dömt en katt till döden och sedan plågat ihjäl den, sätter sig nu även till doms över Ryuji. Medan modern drömmer om ett lyckligt familjeliv, lockar ungdomarna Ryujo i ett bakhåll och verkställer det utdömda dödsstraffet. (källa)
  3. Marie Mari, Marji, Marjie eller Maria, Marie är ett kvinnonamn, en fransk form av Maria som använts i Sverige sedan 1690-talet. Namnet är dock ovanligt på de yngsta idag, något som kan förklaras av att namnet var ett modenamn för deras föräldrageneration. Marie, Maria har arameiskt ursprung och kan betyda morsk eller trotsig. (källa)
  4. En kärlekshistoria är en svensk långfilm från 1970. Roy Anderssons debutfilm blev en stor succé som i dag är en klassiker om kärlek i tonåren. Den unga kärleken kontrasterar mot föräldragenerationen och dess brustna förhoppningar. (källa)
  5. Ersättningsnivå eller ersättningsgrad, från engelskans sub-replacement rate är inom demografin ett mått på den summerade fruktsamheten som krävs för att en generation inom en population ska ersätta dess föräldrageneration. Ersättningsnivån varierar i stora delar av världen, beroende på levnadsförhållanden. Där spelar bland annat spädbarnsdödlighet in. Enligt förenta nationerna definieras ersättningsnivån till 2,1 barn per kvinna, om denna nivå understigs inom en population leder det konsekvent till att befolkningen minskar över tid. (källa)
  6. Fåtöljen har tillverkats på många håll i världen och kom via amerikanska Knoll till Europa. Svenska NK-bo licenstillverkade fåtöljen under 1950-talet i Nyköping. Fåtöljen kom att bli en symbol för ungdomsuppror mot en föräldrageneration som ansåg att ungdomar ska "sitta ordentligt". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.