Gångtunnel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gångtunnel, varianter, uttal och böjningar av gångtunnel

Gångtunnel synonym, annat ord för gångtunnel, vad betyder gångtunnel, förklaring, uttal och böjningar av gångtunnel.

Vad betyder och hur uttalas gångtunnel

Gångtunnel uttalas gång|tunnel och är ett substantiv.

Ordformer av gångtunnel

Singular

gångtunnel
obestämd grundform
gångtunnels
obestämd genitiv
gångtunneln
bestämd grundform
gångtunnelns
bestämd genitiv

Plural

gångtunnlar
obestämd grundform
gångtunnlars
obestämd genitiv
gångtunnlarna
bestämd grundform
gångtunnlarnas
bestämd genitiv

Gångtunnel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gångtunnel

  1. T-Centralen är den enda av Stockholms tunnelbanestationer där alla tunnelbanelinjer möts. En vanlig dag har stationen 168 400 påstigande resenärer på tågen. Antal resenärer som antingen stiger på, stiger av eller byter (den normala definitionen av antal resenärer på en station, flygplats med mera) är mer än 300 000. De kan genom ett system av gångtunnlar ta sig till och från bland annat Stockholms central och Cityterminalen för att byta färdmedel. (källa)
  2. Blå bodarna var tillsammans med Gröna gången och Gula gången ett system av gångtunnlar genom trafikanläggningen Slussen i Stockholm. De fick sina namn 1935 och skildes åt genom färgen på väggarnas kakelbeklädnad. De stängdes av under januari 2016 inför rivningen av Slussen under Projekt Slussen. (källa)
  3. En välkänd del av åsen som försvunnit var den så kallade Hamngatsbacken, som förr korsade Malmskillnadsgatan i samma plan, och inte som idag då Malmskillnadsgatan går över Hamngatan på en viadukt. Åsen märks fortfarande tydligt kring Johannes kyrka, Observatorielunden, Vanadislunden samt gångtunneln genom åsen, Brunkebergstunneln. En stor del av massorna från åsen har använts för att fylla ut i Klara sjö och i Barnhusviken. (källa)
  4. En passage är oftast någon särskilt anordnad gång genom någon form av hinder. Ett exempel kan vara en gångtunnel under en större väg, men det kan också utgöras av någon form av bro över hindret. En passage kan också vara en gång genom ett hus i form av någon form av korridor. Vanligast menar man då i detta fall någon form av förbindelsegång. Ibland kan det också vara en förbindelsegång som förbinder två hus. (källa)
  5. Gå sedan genom Åkeshov eller längs med Bergslagsvägen österut till Brommaplan och därefter på småvägar till Lillsjön. I bakgrunden syns Ulvsunda kvarn, en av Stockholms väderkvarnar. Här hörs buller från lågt flygande plan som skall till och från Bromma flygplats. Vid Lillsjöns östra sida går en gångtunnel under Ulvsundavägen som följer den smala kanalen mot Ulvsundasjön. Längst inne i viken ligger Ulvsunda slott som uppfördes 1644–1647 på initiativ av fältmarskalken Lennart Torstenson. Slottet är numera privatägd och nyttjas som bland annat hotell. (källa)
  6. Vid kommunfullmäktiges behandling av årsbudgeten den 28 oktober 1971 föreslog kommunstyrelsen att förslaget "bro över Ume älv" skulle antas. Detta följdes av en het debatt som varade i sex timmar innan kommunfullmäktige beslutade att bevilja anslag till bron. Röstetalet var 25 nej-röster mot 26 ja-röster, där ordförande hade utslagsrösten. Därmed var brons placering vid kyrkan avgjord. Beslutet att bygga bron ledde till att länsstyrelsen fick in 43 besvärsskrivelser mot beslutet. I maj 1972 ingicks ett avtal mellan Umeå kommun och Vägverket att Vägverket skulle bygga bron med start den 16 juni 1972. AB Vägförbättringar fick uppdraget att bygga bron för 18,6 miljoner kronor, där priset räknades upp enligt SCBs indextal, ett inflationsskydd mot pris- och lönehöjningar. I uppdraget ingick även att göra andra arbeten i anknytning till bron, såsom bro över Varvsgatan, gångtunnel samt pålning med mera för vägar. (källa)
  7. När tunnelbanan tillkom byggdes en gångtunnel som förbinder T-centralen med spår 11-19 som invigdes den 1 december 1958. Denna utvidgades så småningom till en mindre vänthall med affärer och serveringar under den stora Centralhallen eller vänthallen efter ritningar utarbetade av Karl-Axel Bladh vid Statens Järnvägars arkitektkontor. Mellan gången och vänthallen finns Ringen, en öppning mot nedre hallen med sju meters diameter för att skapa ljus och ögonkontakt till den nedre gången. (källa)
  8. Nya bostäder har tillkommit under 1990- och 2000-talen, även centrumet fick en upprustning på 1990-talet. Många av husen är nyligen renoverade. I Hagsätra är det IKANO Fastighets AB som är värd för de flesta hyreshus som ligger i Hagsätra centrum. I Hagsätra finns såväl hyresrätter som bostadsrätter, medan lägenheterna i Ormkärr nästan uteslutande är bostadsrätter. Ormkärrs lamellhus i rött tegel uppfördes 1959-1960 av HSB. Arkitekt var Curt Strehlenert på HSB:s arkitektkontor. I huskroppen finns en gångtunnel klädd i turkos mosaik. (källa)
  9. Så kallade gångtunnlar i form av betongkonstruktioner under vägar eller spår, definieras tekniskt inte som tunnlar, utan det är broar över gångvägar som även kan benämnas gångportar. Motsvarande begrepp finns i brittisk engelska (Populärt: pedestrian tunnel, teknisk term: subway). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.