Gardist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gardist, varianter, uttal och böjningar av gardist

Gardist synonym, annat ord för gardist, vad betyder gardist, förklaring, uttal och böjningar av gardist.

Vad betyder och hur uttalas gardist

Gardist uttalas gard|ist [-is´t] och är ett substantiv -en -er.

Gardist betyder:

Ordformer av gardist

Singular

gardist
obestämd grundform
gardists
obestämd genitiv
gardisten
bestämd grundform
gardistens
bestämd genitiv

Plural

gardister
obestämd grundform
gardisters
obestämd genitiv
gardisterna
bestämd grundform
gardisternas
bestämd genitiv

Gardist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gardist

  1. Bengt Sundmark - gardist vid högvakten. (källa)
  2. Regementet ansvarar för den inre säkerheten vid presidentens residens, samt fungerar som ceremoniförband. Det har en personalstyrka om 920 gardister. (källa)
  3. Vid branden förstördes det gamla klocktornet med de fem klockorna, som skänkts av drottning Kristina, tornspiran förstördes helt samt hela den övre delen av taket brann upp. Branden krävde två dödsoffer, gardisten Lundqvist och lärlingen Andersson. (källa)
  4. I Sverige var betjänter inte lika vanligt som i Storbritannien. Under 1700-talet var föregångaren till betjänten, lakejen, vanliga i adelns hushåll både på landet och i staden, och de var då en viktig del av adelns representationsliv. Vanan med lakejer försvann under 1800-talet. Inomhusbetjäningen bestod sedan ofta endast av kvinnor även i de rikaste hushållen. I förmögna hushåll på landet utfördes fysiskt krävande sysslor rent tillfälligt av män som tillhörde gårdsbetjäningen och som annars inte var sysselsatta inomhus. Fram till andra hälften av 1800-talet var dock åtminstone en betjänt eller kusk (före 1800 kallad lakej) anställd i förmögna hushåll i städerna, för att fungera som kusk och utföra tyngre sysslor som krävde "muskelkraft". Dessa anställdes ofta tillfälligt under familjens vistelse i staden under vintern och var ofta gardister och militärer till yrket. De krav som ställdes på dem var att de var långa, starka och såg representativa ut och inte drack för mycket. Betjänten var i svenska hushåll den enda inhomhustjänare som anställdes, avskedades och tog emot order av "mannen i familjen", medan de kvinnliga tjänarna var en angelägenhet för dennes hustru. Manliga inomhustjänare blev allt mer ovanliga i Sverige under andra hälften av 1800-talet. (källa)
  5. Den från Mecklenburg i Nordtyskland invandrade bagaren Martin Kammecker uppförde i slutet av 1600-talet Kammeckers kvarn på krönet av bergen, och det är efter bagaren bergen fått sitt namn. Området, som långt in på 1800-talet till övervägande del befolkades av varvsarbetare, gardister, kogubbar och lägre tjänstemän tillhörde Stockholms fattigaste och hade ett mycket dåligt rykte. (källa)
  6. Tillack, född 17??, död 18?? (levde 1812). Var 1812 före detta underskeppare vid Örlogsflottan. Tilldelades silvermedalj av 8:e storleken av Konungen den 12 mars 1812, för det han "utur svår lifsfara räddat tvänne Gardister". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.