Garnända Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder garnända, varianter, uttal och böjningar av garnända

Garnända synonym, annat ord för garnända, vad betyder garnända, förklaring, uttal och böjningar av garnända.

Vad betyder och hur uttalas garnända

Garnända uttalas garn|ända el. garn|ände och är ett substantiv.

Ordformer av garnända

Singular

garnända
obestämd grundform
garnändas
obestämd genitiv
garnändan
bestämd grundform
garnändans
bestämd genitiv

Plural

garnändar
obestämd grundform
garnändars
obestämd genitiv
garnändarna
bestämd grundform
garnändarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

garnände
obestämd grundform
garnändes
obestämd genitiv
garnänden
bestämd grundform
garnändens
bestämd genitiv

Garnända är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet garnända

  1. Härvan brukar vara indelad i pasmor med särskild omknytning som numera omfattar 60 eller 100 trådar, alternativt 100 gram. Omknytningen av hela härvan görs med garnändarna, inklusive pasmaindelningen. Ordet pasma har dunkelt ursprung. Kan eventuellt härledas från sanskrit pas som betyder binda, hindra, via franska passement = snöre. (källa)
  2. Elisabet Wisén-Jobs var en mästerlig brodös. Det sades om henne att hon alltid hade en linnebit och några garnändar i fickan. När helst hon hade en ledig stund broderade hon. Några förlagor behövdes inte. Hennes material var ett slätt tyg, som hon ofta själv vävt, och garner i ull, lin eller silke som hon fick från sin missionärssyster Gertrud i Indien. Hon arbetade improviserat med sin nål. Broderierna gick inte att efterlikna, de var skapade av en stark och konstnärlig personlighet. (källa)
  3. En rätmaska eller rät maska är en stickad maska som tillsammans med avigmaskan bildar grundmaskorna i stickning. Räta och aviga maskor är spegelbilder av varandra - en maska som ärät från ena sidan är avig från den andra och vice versa. En rät maska stickas vanligtvis med garnänden bakom arbetet och stickan sticks genom öglan från framsidan. (källa)
  4. Avigmaska eller avig maska, en stickad maska som tillsammans med en rätmaska bildar grundmaskorna i stickning. Räta och aviga maskor är spegelbilder av varandra - en maska som ärät från ena sidan är avig från den andra och vice versa. En avig maska stickas vanligtvis med garnänden framför själva stickningen och stickan sticks genom öglan från baksidan av arbetet. Det finns också sticktekniker där aviga maskor stickas med garnet bakom arbetet, sådan teknik är bland annat vanlig i Norge. (källa)
  5. Påtramen består i grunden av en ram med en serie vertikala piggar på, och påtramar förekommer i flera olika former och material. Dessutom kan en pigg finnas på utsidan av ramen, för att fästa garnänden vid starten. Denna används också för att låsa arbetet när en lämnar det innan det är färdigt - detta för att förhindra att det repar upp sig. Runda påtramar lämpar sig för att påta cylinderformade arbeten, såsom benvärmare, mössor eller delar av en tröja. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.