Ges Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ges, varianter, uttal och böjningar av ges

Ges synonym, annat ord för ges, vad betyder ges, förklaring, uttal och böjningar av ges.

Vad betyder och hur uttalas ges

Ges uttalas ges äv. ¹giv|as och är ett verb gavs, givits el. getts, pres. ges äv. giv(e)s.

Ges betyder:

Ordformer av ges

Aktiv

(deponens) ges
infinitiv
ges
presens
gavs
preteritum
givits supinumAlternativa böjningsformer givas
infinitiv
givs
presens
gives
presens
getts
supinum

Ges är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet ges

  1. Då Kaye lämnade Yes hade bandet redan hittat sin nya keyboardist – Rick Wakeman – som var klassiskt skolad och tidigare under året lämnat folkrockgruppen Strawbs. Wakeman var redan en etablerad studiomusiker och hade spelat med T. Rex, David Bowie, Cat Stevens och Elton John. Squire sade att han kunde spela "en flygel i tre takter, en mellotron i två takter och därefter en moog med exakthet", vilket gav Yes texturer som passade gruppens nya material. Bandets fjärde album, Fragile, gavs ut den 26 november 1971 och påvisade gruppens växande intresse för strukturerna inom den klassiska musiken – som intro till sina konserter då gruppen turnerade 1971 och 1972 spelades ett utdrag från The Firebird av Igor Stravinskij. Varje medlem skrev varsin låt till albumet och det var också starten på gruppens långvariga samarbete med konstnären Roger Dean, som designade bandets logotyp, albumomslag och scenbakgrund. Som bäst nådde Fragile plats 7 i Storbritannien och plats 4 i USA. I USA gavs albumet ut i januari 1972 och blev bandets första att nå en topp 10-placering där. En kortare version av öppningsspåret "Roundabout" gavs ut som singel och nådde som bäst plats 13 på Billboard Hot 100 i USA. (källa)
  2. Väckning på slag av hare. En stövare bör vara tyst under slagarbete på hare, vilket ger betyget "Utmärkt", 6 poäng, på jaktprov. Om hunden avger sparsamma väckskall utan serier ges betyget "God", 4 poäng. Avger hunden serier av väckskall med varierande mellanrum, måttliga till rikliga väckskall ges betyget "Mindre god", 2 poäng. Den hund som ger rikliga väckskall, eller om hunden avger serier av väckskall med korta mellanrum får betyget "Dålig", 1 poäng. Skulle hunden ge drevlika väckskall, och om hundens väckningar går inte att skilja från drevskall, varför man inte kan avgöra om upptag skett ges betyget "Graverande", 0 poäng. (källa)
  3. I Sverige ges HRT enligt Läkemedelsverkets rekommendationer från 2004 som bygger på europeiska läkemedelsnämnens (CPMP) utredning om riskerna jämfört med nyttan med behandlingen. (källa)
  4. Den 5 september 2007 släpptes hennes debutalbum Ihmisten edessä. Albumet nådde sjätte plats på den finska albumlistan och låg totalt 35 veckor på listan. Det sålde fler än 65 000 exemplar. Hennes debutsingel var "Tunnoton" som gavs ut redan den 17 april 2007. (källa)
  5. Var ett mörkt fantasyrollspel som gavs ut både på engelska och svenska. Spelet fick god kritik när det publicerades. (källa)
  6. Den tecknade serieversionen av Nalle Puh har i Sverige getts ut i flera olika tidningar, sedan 1981. Puh har enbart getts ut i de serietidningar som bär hans namn, aldrig i andra Disneytidningar. (källa)
  7. Petter Moens dagbok 1944. Den norska motståndsmannen Petter Moen blev arresterad av tyskarna 1944 och internerades i ett fängelse i Oslo. Under sina sju månader i fängelset skrev han dagbok genom att sticka hål i toalettpapper. Sammanlagt skrev han 1 400 ark som han gömde i en luftventil. Under deportationen till Tyskland i september sprängdes det fångfartyg han befann sig på av en mina. Hans dagbok gavs ut i Norge 1949. (källa)
  8. På rättviksmål kan argumentet "O a e. Å e o a, e a i å!" givas. (Hon har det. Och det som hon har, det har ni också!). (källa)
  9. Hartmanns allmänna ståndpunkt inom filosofin erinrar kanske närmast om Arthur Schopenhauers, med vilken han delar både den metafysiska grunduppfattningen av all verklighets omedvetna urgrund och den pessimism i vilken hans livsåskådning mynnar ut. Men i båda hänseendena skiljer han sig dock genom den närmare formuleringen så bestämt från sin föregångare att han knappast kan räknas till dennes lärjungar. Under det att Schopenhauer fattade det absoluta som en omedveten vilja, gör Hartmann gällande att idén är något lika ursprungligt i det absolutas väsen. Häri närmar sig Hartmann till Hegel. Det måste finnas något i verkligheten som motsvarar de idéer till vilka vårt tänkande enligt sin natur bearbetar erfarenheten. Men denna ideella motsvarighet till våra begrepp kan inte vara medvetna idéer, ty sådana kommer endast till stånd genom de materiella processerna i vår hjärna. Utan hjärna inget medvetande. Motsvarigheten till våra medvetna idéer är därför något omedvetet ideellt. Detta kan inte, som Hegel antog, vara idé såsom enbart sådan, ty denna är till sitt väsen passiv, kraftlös. Den omedvetna urgrunden måste därför vara vilja, men kan heller inte bestå i enbart vilja, ty utan idé är denna rent förnuftslös och har därför inget att rikta sig på så att den kan yttra sig i ett bestämt viljande. Viljans innehåll måste givas av idén. Urväsendet är därför en enhet av vilja och idé. Den förra är grunden till världens "att", den senare till dess "vad" och "hur". (källa)
  10. Kraftfoder ges till hästar för att ge hästen mer koncentrerad näring. Kraftfoder behövs oftast bara ges till hästar som tränas hårt och det är sällan ponnyer och hästar i normal ridning eller körning behöver kraftfoder. Det finns en lång rad olika sorters kraftfoder som är anpassat för olika sorters hästar och deras träning, och som kan komplettera vallfodrets näringsinnehåll på olika sätt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.