Giftblåsa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder giftblåsa, varianter, uttal och böjningar av giftblåsa

Giftblåsa synonym, annat ord för giftblåsa, vad betyder giftblåsa, förklaring, uttal och böjningar av giftblåsa.

Vad betyder och hur uttalas giftblåsa

Giftblåsa uttalas gift|blåsa och är ett substantiv.

Ordformer av giftblåsa

Singular

giftblåsa
obestämd grundform
giftblåsas
obestämd genitiv
giftblåsan
bestämd grundform
giftblåsans
bestämd genitiv

Plural

giftblåsor
obestämd grundform
giftblåsors
obestämd genitiv
giftblåsorna
bestämd grundform
giftblåsornas
bestämd genitiv

Giftblåsa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet giftblåsa

  1. Nässeldjuren är ensamma om att ha nässelceller, vilka framförallt sitter på tentaklerna och används för att fånga byten och som skydd. I varje nässelcell finns en tagg, fästad vid en spirallindad tråd. På utsidan av cellen finns en sorts avtryckare och när något kommer nära den skjuts taggen ut. Vissa artgrupper har bara hullingförsedda taggar medan andra har nässelceller med giftblåsa. (källa)
  2. Stenfisken anses vara världens giftigaste fisk och den är försedd med 13 taggar som är förbundna med två giftblåsor. Giftet är en blandning av proteiner som angriper blod, nerver och hjärtat och förorsakar chock, förlamning och celldöd. Det är så verksamt att det för människan är förenat med livsfara om inte medicinsk behandling sker inom cirka två timmar. (källa)
  3. Panorpa är ett släkte av ordningen Mecoptera som kallas näbbsländor, ibland skorpionsländor. Huvudet är utdraget näbbliknande. Bakkroppens sista kroppssegment är utdragna och hos hanen är det allra sista segmentet uppsvällt och påminner något om en skorpions giftblåsa. Det används vid parningen. I Sverige finns arterna Panorpa communis (allmänäbbslända)som är funnen norrut till Västerbotten, Panorpa vulgaris (Skåne-Ångermanland), Panorpa germanica (Skåne-Ångermanland) och Panorpa cognata (Skåne-Hälsingland). De kan oftast skiljas från varandra på fläckmönstret på vingarna, men för säker bestämning behöver man undersöka detaljutseendet på hanens sista kroppsegment. Honorna är svåra att skilja åt. De flyger ganska dåligt och hittas oftast på skuggiga ställen och lever på multnande växter och djur. De övervintrar i marken som puppor. Vuxna påträffas under maj till augusti och har två generationer per år. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.