Glas Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glas, varianter, uttal och böjningar av glas

Glas synonym, annat ord för glas, vad betyder glas, förklaring, uttal och böjningar av glas.

Synonym till glas

Vad betyder och hur uttalas glas

Glas uttalas glas och är ett substantiv -et; pl. glas.

Ordformer av glas

Singular

glas
obestämd grundform
glas
obestämd genitiv
glaset
bestämd grundform
glasets
bestämd genitiv

Plural

glas
obestämd grundform
glas
obestämd genitiv
glasen
bestämd grundform
glasens
bestämd genitiv

Glas är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Glas på Engelska

  • glass - a hard transparent substance, glass manufacturing
  • glass - a drinking vessel made out of glass (or similar material), drinking glass, glass, champagne glass, flute, a glass of wine

Hur används ordet glas

  1. En av kritikerna är Marcela Fuentealba, grundare till förlagen Hueders och Saposcat. Hon fyller två glas med isvatten och leder mig ut på kontorets vackra bakgård. Marcela skrev nyligen en uppmärksammad krönika med titeln "Antifeminism". (källa)
  2. Ikväll drar slutspelet igång på riktigt efter en underbart härlig grundserie där det varit en tuff kamp hela vägen in i den sista omgången.I slutspelet är man mer noggrann i allt man gör och framförallt hur man uttalar sig i media för att undvika att ge motståndarna någon som helst tändvätska. Därför kommer de närmsta veckorna präglas av fler klyschor än vanligt. Jag har gjort ett lexikon för att reda ut vad klyschorna egentligen betyder. (källa)
  3. Om två helt plana skivor av exempelvis glas eller metall trycks mot varandra, krävs en betydande kraft för att åter skilja dem åt sedan trycket upphört, beroende på adhesion. I ett sådant fall bidrar också lufttrycket till den mekaniska effekten (skenbar adhesion). Om plattorna förskjuts längs efter varandras ytor, är de lättare att skilja åt. (källa)
  4. Kapacitiva beröringsfria givare används för beröringsfri detektering av alla typer av objekt. I motsats till induktiva givare, som enbart detekterar objekt i metall, kan kapacitiva givare också detektera andra material. Typiska applikationer hittar man inom trä-, pappers-, glas-, livsmedels- och kemiindustrin. Kapacitiv givare innehåller en elektrisk spole och en kapacitanskänslig oscillator. När ett föremål med ett annat dielektrikum än luft passerar förbi så ändras kapacitansen. Spolen och oscillatorn känner kapacitansändringen och oscillatorn ändrar sin svängningsfrekvens. Givaren påverkas av ledande och icke ledande material. Fungerar bättre på metaller och fuktiga objekt. (källa)
  5. Gjutning är en tillverkningsteknik som går ut på att ett flytande material hälls i en gjutform (till exempel en kokill) och får stelna. Det material som tillsats i gjutformen blir vanligtvis hårt p.g.a. en kemisk process (betong, gips, härdplast) eller p.g.a. att material från början varit uppvärmt till dess smältpunkt när det sedan svalnar återgår det till fast form (metaller av flera slag, glas, termoplast). (källa)
  6. Glas är en smälta som har stelnat till fast form utan att kristallisera, ett material som har en transformationspunkt eller ett transformationsområde, ett icke kristalliserat, fast material. Genomlysande glas kallas flussglas (opaline). Till glas kan även räknas bland annat metalliskt glas och olika plaster som är amorfa. Ordet glas är germanskt med grundbetydelsen "glans". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.