Gotlänning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gotlänning, varianter, uttal och böjningar av gotlänning

Gotlänning synonym, annat ord för gotlänning, vad betyder gotlänning, förklaring, uttal och böjningar av gotlänning.

Vad betyder och hur uttalas gotlänning

Gotlänning uttalas got|länn|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av gotlänning

Singular

gotlänning
obestämd grundform
gotlännings
obestämd genitiv
gotlänningen
bestämd grundform
gotlänningens
bestämd genitiv

Plural

gotlänningar
obestämd grundform
gotlänningars
obestämd genitiv
gotlänningarna
bestämd grundform
gotlänningarnas
bestämd genitiv

Gotlänning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gotlänning

  1. Ordet gutar används än idag som beteckning för infödda gotlänningar, särskilt av gutarna själva. (källa)
  2. När Gotlands flygår 2008 summerades kunde man konstatera att fler hade valt att flyga 2008 i jämförelse med 2007. Inrikesdestinationer som hade ökat var Stockholm (Bromma/Arlanda/Skavsta), Göteborg, Ängelholm och Sundsvall. Utrikes var det fortfarande Turkiet som låg i topp. Totalt hade Visby flygplats drygt 324 000 passagerare 2008, 2,2% fler än 2007. Som inrikes sommardestination framstår Göteborg som vinnare med en ökning på hela 236% och som utrikes sommardestination dominerade Helsingfors. På chartersidan föredrog gotlänningarna fortfarande Turkiet, 1 061 gotlänningar reste dit, men 2008 års satsning på Grekland visade sig också mycket lyckosam (1 028 gotlänningar reste till Grekland). Intresset för att utveckla Gotlands flygtrafik fortgår. 2009 års flygkarta innehåller hela 15 olika flygresmål direkt från Gotland. (källa)
  3. Ön har varit bebodd från tid till annan. I samband med reformationen kom ön att läggas under kronan. År 1543 klagas över att gotlänningarnas säljakt på Gotska Sandönästan helt upphört sedan det belagts med höga skatter. Revisionsboken 1653 som upprättades i samband med att Gotland åter blev svenskt anger att fåröborna idkade säljakt och fiske runt ön, för vilket de årligen skattade 10 sälhudar och 2 1/2 tunna sälspäck. År 1720 löste Fåröborna Gotska Sandön från kronan till skatte, men sedan en ny lag införts som förklarade att skatteköp av jord för mynttecken förklarats ogiltiga återgick ön till kronan. År 1758 köptes Gotska Sandön i stället av Johan Larsson Lythberg som hade planer att anlägga en fårfarm på ön. År 1762 förlorade han dock rätten till öarna efter en tvist med fåröborna, och efter långa tvister beslutades 1781 om en arrendeauktion på rätten till öarna. I samband med denna inropades rätten till öarna av Magnus Benedictius från Stockholm. Han anställde 1801 Petter Gottberg som förvaltare av ön och 1806 köpte han ön från staten. År 1859 återköpte staten den norra halvan av Gotska Sandön och 1861 resten av ön i samband med anläggandet av fyren. (källa)
  4. Mellan 1876 och 1931 samlade Mathias Klintberg in ett stort material om språket i framför allt Lau. En stor del av materialet består av brev med beskrivningar av gotlänningarnas liv och arbete, skrivna av J O Larsson och Jakob Karlsson. (källa)
  5. Berts gammelfarmor Beda på Gotland dör den 14 oktober och begravs på Gotland den kommande veckan, Berts familj åker till Gotland och är med på begravningen. Heman Hunters erbjuder sig att resa med och spela fridfulla rockballader, men i stället blåser en gotlänning i trumpet. I slutet av månaden tar Berts klass ett blodprov hos skolsyster, där killarna skriker för att skrämma varandra. (källa)
  6. De hundra kyrkornas ö 1960,Slite kyrka av Anders Wernberg sid 105-116,Gotlänningens Civiltryckeri,Visby. (källa)
  7. E-typen utgörs av sena bildstenar, ofta med kors och djur i urnesstil eller ringerikestil. Stenarna har ofta även runinskrifter. Dessa stenar har förutom på Gotland påträffats i två exemplar på Öland och ett i Uppland. Sune Lindqvist har antagit att gotlänningar kan ha varit upphovsmän även till fastlandsstenarna. Stenarna har av Sune Lindqvist daterats till 1000-talet. Man ser nu att de även kan ha tillverkats efter år 1100. (källa)
  8. Under 700 år har tyskar, danskar, svenskar och ryssar turats om att besitta ön. Det finns mycket på ön som vittnar om detta, mest känd är dock Kuressaare biskopsborg. Borgen påbörjades av den danske kungen Valdemar Sejr under ett korståg år 1206. Vilhelm av Sabina propagerade 1226 för korståg mot Öselborna. Han lyckades enbart få med sig de tyska köpmännen, medan både gotlänningar och danskar vägrade. År 1227 erövrades ön av tyska korsfarare under Albert av Riga som tvångskristnade befolkningen. Omständigheterna och resultatet av fälttåget är dock oklart då Ösels överklass behöll mycket av sin maktställning. Riga hävdade dock anspråk på delar av ön fram till 1480. Åren 1343-1345 slogs de senaste av flera estniska uppror ner. Estland såldes därefter av Valdemar Atterdag till Tyska orden. 1345 byggde Tyska orden borgen Soneburgs slott. På 1300- och 1500-talen uppfördes också sju gotiska kyrkor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.