Gräng Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gräng, varianter, uttal och böjningar av gräng

Gräng synonym, annat ord för gräng, vad betyder gräng, förklaring, uttal och böjningar av gräng.

Vad betyder och hur uttalas gräng

Gräng uttalas gräng äv. grain [grä?´] och är ett substantiv -en.

Gräng betyder:

Ordformer av gräng

Singular

gräng
obestämd grundform
grängs
obestämd genitiv
grängen
bestämd grundform
grängens
bestämd genitiv

Variantstavning singular

grain
obestämd grundform
grains
obestämd genitiv
grainen
bestämd grundform
grainens
bestämd genitiv

Gräng är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gräng

  1. Gräng, av franskans grain, som betyder sädeskorn, eller bär eller böna, eller upphöjning, noppa, prick, ärr, märke eller smula. Gräng används för att beskriva en ytstruktur hos till exempel målardukar, akvarellpapper, pastellpapper, pannåer eller hos läder.
  2. Gräng beskriver strukturer som kan förklaras som skrovlig, ojämn eller kornig. Begreppet används ofta för att beskriva ytstrukturen på till exempel målarduk, papper och läder.
  3. I målerikonsten påverkas knottrigheten, grängen, beroende på det underlag man använder. Torkningstiden på det underlag som man använder, såsom målarduk, akvarell- och pastellpapper och pannåer, påverkas av grängens beskaffenhet. När man väljer papper som underlag kan man välja gräng i olika skalor.
  4. Pannåer av trä, masonit, papp, eller syntetiskt material var ett svårt underlag på grund av det fuktiga klimatet i Venedig redan på medeltiden. På skivan eller pannån, som kommer från franskans panneau och ytterst av senlatinets pannus, som betyder "tygstycke", "duk" eller "trasa", kan man måla direkt eller fästa en bild. Pannåerna svällde ofta och då rörde sig målningarna och sprack. För att skapa strukturer och annan känsla i målningen började man därför att använda sig av duk som underlag och även att utnyttja vävda dukars olika gräng. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.