Grammatikalisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grammatikalisk, varianter, uttal och böjningar av grammatikalisk

Grammatikalisk synonym, annat ord för grammatikalisk, vad betyder grammatikalisk, förklaring, uttal och böjningar av grammatikalisk.

Vad betyder och hur uttalas grammatikalisk

Grammatikalisk uttalas gramm|at|ik|al|isk [-a´l-] och är ett adjektiv -t -a.

Grammatikalisk betyder:

Ordformer av grammatikalisk

Böjning (i positiv) grammatikalisk en ~ + subst. grammatikaliskt ett ~ + subst. grammatikaliska den/det/de ~ + subst.

Grammatikalisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet grammatikalisk

  1. Ordet ism är en substantivering av suffixet -ism, en grammatikalisk ändelse som i sig används för att bilda substantiv, till exempel kommun+ism eller liberal+ism, men ism-formen har som regel en betydelse som är skild från det ursprungliga huvudordet i sammansättningen. Enligt SAOB 2014 finns i svenska språket 936 ord med suffixet -ism till och med initialbokstaven U. (källa)
  2. Begreppet transperson togs fram av ett nätverk med anknytning till RFSL under slutet av 90-talet. Det berodde på ett behov av att kunna tala om transvestiter, transsexuella och andra "könsöverskridare" med en samlande term, utan att bli vare sig nedsättande eller glömma vissa grupper man ännu inte definierat. "Könsöverskridare" uppfattades som nedvärderande av många av de berörda. På den internationella arenan användes redan uttrycket "transgender people". Det importerades och översattes till det svenska "transperson". Begreppet blev omdiskuterat och vissa grupper av framförallt äldre man-till-kvinna-transsexuella anser att det är kränkande. Samtidigt uttrycker inte andra grupper, kvinna-till-man-transsexuella, transvestiter, transgenderister, intergender och dragkings och -queens samma starka åsikter och använder det ofta själva. Idag, 2015, finns det också de som definierar sig främst som transperson istället för någon av de mer specificerade identiteterna. Etymologiskt kan transperson härledas ur en direktöversättning av "transgender people" som i sin tur kan ses som en sammansättning av leden trans, gender och people. "Gender" kan härledas, via franskas gender och latinets genus, ur det grekiska genos, som bland annat användes som grammatikalisk term och betydde sort eller kön. "Trans" är ett prefix av latinskt ursprung och betyder på andra sidan (även genom, över eller bortom). "People" har anglo-fransk härstamning, användes första gången 1297 i ungefär samma betydelse som idag, det vill säga folk, eller människor i gemen. (källa)
  3. Köhler eftersträvade att synliggöra kvinnliga perspektiv, bland annat i Wittgensteins Nichte (1999), vilken är en språklig och grammatikalisk lek med kön och könsroller och i diktsamlingen Niemands Frau ( 2007), vilken är en feministisk omskrivning av Odysséen och där Kirke, Nausikaa, Skylla, Kalypso och Penelope ger sin syn på Odysseus irrfärder. År 2015 utgav Istanbul, zusehends, en lyrisk kärleksförklaring till staden Istanbul, präglad av raffinerat samspel mellan språk och bild. Hon tilldelades Samuel-Bogumil-Linde-Preis 2003. (källa)
  4. Till den under Wallins ledning arbetande psalmbokskommittén insände von Saltza under titeln "Prof-psalmer" över ett 70-tal omarbetningar av nummer i 1695 års psalmbok, vilka dock kommittén förklarade sig inte kunna godkänna "på grund af bristande grammatikalisk riktighet och vårdslös meter". En del av dessa bearbetningar infördes i författarens "Bönebok" från 1811. Ett häfte anteckningar ur släktkrönikan, som fanns bland hans efterlämnade papper, utgavs 1912 (av Nils Sjöberg) under titeln Familjeanekdoter och minnen från barndomen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.