Granskningsnämnd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder granskningsnämnd, varianter, uttal och böjningar av granskningsnämnd

Granskningsnämnd synonym, annat ord för granskningsnämnd, vad betyder granskningsnämnd, förklaring, uttal och böjningar av granskningsnämnd.

Vad betyder och hur uttalas granskningsnämnd

Granskningsnämnd uttalas gransk|nings|nämnd och är ett substantiv.

Ordformer av granskningsnämnd

Singular

granskningsnämnd
obestämd grundform
granskningsnämnds
obestämd genitiv
granskningsnämnden
bestämd grundform
granskningsnämndens
bestämd genitiv

Plural

granskningsnämnder
obestämd grundform
granskningsnämnders
obestämd genitiv
granskningsnämnderna
bestämd grundform
granskningsnämndernas
bestämd genitiv

Granskningsnämnd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet granskningsnämnd

  1. Den 17 december 2004 beslutade Ungdomsstyrelsen, efter ett reportage av Magnus Sandelin i P1:s radioprogram Kaliber, att RKU inte längre ska få något statsbidrag för sin verksamhet. Ungdomsstyrelsen motiverade detta med att det "finns formuleringar i RKU:s politiska plattform som är tveksamma i förhållande till framförallt principen om folkstyre och rösträtt". RKU ansåg att reportagets syfte var att svartmåla förbundet, och att det byggde på "lösryckta citat, citatförfalskningar och rena lögner". Förbundet anmälde reportaget till Granskningsnämnden, där det fälldes på en punkt, att det i programmet framställts som att statliga bidragspengar hade använts för att organisera en stödresa till Nordkorea, någonting som Granskningsnämnden ansåg vara så missvisande att det stred mot kravet på saklighet. En ledamot var dock skiljaktig, eftersom det av reportaget framgick att resedeltagarna hade betalat biljetterna för resan själva. Granskningsnämnden kritiserade även Kaliber för att ha använt citat från en politisk rapport på ett missvisande sätt, så att det framstod som att RKU förhärligade palestinska attacker mot civila israeler, även om nämnden inte ansåg att detta var tillräckligt allvarligt för att strida mot kravet på saklighet. Uppgifterna om Nordkorea fanns inte heller med som underlag i Ungdomsstyrelsens beslut för att dra in bidraget. (källa)
  2. Filmen Amerikas beväpnade stater bidrog till att Rydén 1993 fick Stora Journalistpriset. I dokumentärserien Sagan om Björn Borg (1998) innehöll den tredje delen ett 15 minuter långt avsnitt som fälldes av granskningsnämnden för brott mot kravet på opartiskhet och för brott mot kravet på saklighet. Ett muntligt avtal med företrädare för SVT påstods också ha gjorts, där det lovades att Rapport inte samma kväll skulle presentera fakta som motsade Rydéns dokumentär. Detta förnekades av SVT:s ansvarige chef. Rapport fälldes dock för att ha stoppat en intervju med Ingvar Carlsson som skulle ha sänts samma kväll. SVT:s ledning påpekade att Ingvar Carlsson upprepade gånger vägrat medverka i dokumentären och SVT menade att fällningarna utgjorde ett brott mot informationsfriheten. (källa)
  3. Filmcensur i Finland infördes 1911. Den var till 1919 en angelägenhet för de lokala polismyndigheterna och sköttes sedan på frivillig basis utgående från tryckfrihetslagens bestämmelser av en granskningsnämnd, som lydde under Finlands filmkammare. Genom en lag om granskning av biograffilm, stiftad 1945, överfördes ansvaret för filmcensuren på en statlig myndighet, statens filmgranskningsbyrå, som 1958–1965 granskade även TV-filmer. 1987 utsträcktes förhandsgranskningen till videofilmer. (källa)
  4. Inslaget anmäldes till, och fälldes i, Granskningsnämnden för att ha brutit mot bestämmelsen i sändningstillståndet som rör radions särskilda genomslagskraft. Granskningsnämnden skrev att formuleringen var "uppenbart kränkande". (källa)
  5. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet under Kulturdepartementet. När den inrättades den 1 augusti 2010 hette den Myndigheten för radio och tv. Den ersatte de tidigare myndigheterna Radio- och TV-verket och Granskningsnämnden för radio och TV. Den 17 juni 2010 klubbades förslaget om en avveckling av Radio- och TV-verket och Granskningsnämnden. Myndigheten bytte namn den 1 januari 2016 till Myndigheten för press, radio och tv med anledning av att ansvaret för presstödsfrågor tillkommit i samband med att Presstödsnämnden inordnats i myndigheten den 1 juli 2015. Före detta flyttades även uppgifterna gällande Taltidningsnämnden från Presstödsnämnden till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), tidigare Talboks- och punktskriftsbiblioteket (TPB), den 1 augusti 2010. Sedan 1 februari 2019 har Presstödsnämnden ersatts av Mediestödsnämnden. (källa)
  6. Konkursen utlöstes av att banken spärrade bolagets konton, när aktieägarna inte betalat in alla pengar i den sista nyemissionen i slutet av 2006. I själva verket var det bolagets huvudägare som stod för större delen av de pengar som inte betalades in, trots att de lovat ställa upp. Bolagets huvudägare s beslut om att inte betala sitt garantiåtagande berodde på fel angivet i prospektet för nyemissionen. Med bakgrund i detta fel nekade de av Christen Ager-Hanssen ägda Cognition AS och Cognition Capital AS att betala några pengar till FlyMe Europe AB. Den 14 maj 2007 ingick Cognition-bolagen och FlyMe Europe AB ett förlikningsavtal, vari parterna var överens om att Cognition-bolagen inte hade någon skuld till FlyMe Europe och att FlyMe Europe inte hade någon skuld till Cognition-bolagen. I juni 2009 gjorde Uppdrag Granskning ett reportage om historien om FlyMe. Programmet blev anmält av Christen Ager-Hanssen till Granskningsnämnden för radio och TV för att ha varit partiskt. Den 22 mars 2010 fälldes programmet i Granskningsnämnden, för partisk beskrivning av Christen Ager-Hanssen och hans roll i FlyMe-koncernen. (källa)
  7. I Sverige uppstod legala problem en knapp månad innan "Pokémon, jag väljer dig!" premiärvisades. Granskningsnämnden för radio och TV ansåg först att animen var skapad på ett sådant sätt att den "otillbörligt gynna kommersiella intressen", ett yrkande som nämnden inte fick igenom. Granskningsnämnden ansåg då istället att Pokémonrappen, som visades direkt efter varje avsnitt av animen, var utformad som "ett rent reklaminslag" och i och med att länsrätten gav nämnden rätt i frågan påfördes TV4 en avgift på 200 000 kronor. (källa)
  8. År 1990 producerade Stålsjö en uppföljare till Svearikets vagga under namnet namn Strövtåg till heliga källor och kor som sändes den 8 och 13 januari 1990, där Stålsjö presenterade argument för att Östergötland skulle vara Svearikets vagga. Även det programmet blev fällt för partiskhet i granskningsnämndens beslut 21 februari 1991. (källa)
  9. De litterära pristävlingarna spelade en viktig roll inom orden. Granskningsnämndens pedantiska iver att "hyfsa" tankar och uttryck gjorde ofta våld på skaldeindividualiteten. J.G. Oxenstierna beklagar sig över detta i sin dagbok, och Kellgren parodierar nämnden i "Foglarnas vitterhetsakademi". Författarna var anonyma, och sällskapet ansåg sig bära ansvaret för de i dess publikationer begångna felen mot den goda smaken, tills Kellgren som Utile Dulcis sekreterare (han blev det 1777) genomdrev, att författarnamnen sattes ut (1781), varvid de enskilda fick större spelrum för sin egen stil. (källa)
  10. Granskningsnämnden för radio och TV. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.