Grundlagsbestämmelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundlagsbestämmelse, varianter, uttal och böjningar av grundlagsbestämmelse

Grundlagsbestämmelse synonym, annat ord för grundlagsbestämmelse, vad betyder grundlagsbestämmelse, förklaring, uttal och böjningar av grundlagsbestämmelse.

Vad betyder och hur uttalas grundlagsbestämmelse

Grundlagsbestämmelse uttalas grund|lags|be|stämm|else och är ett substantiv.

Ordformer av grundlagsbestämmelse

Singular

grundlagsbestämmelse
obestämd grundform
grundlagsbestämmelses
obestämd genitiv
grundlagsbestämmelsen
bestämd grundform
grundlagsbestämmelsens
bestämd genitiv

Plural

grundlagsbestämmelser
obestämd grundform
grundlagsbestämmelsers
obestämd genitiv
grundlagsbestämmelserna
bestämd grundform
grundlagsbestämmelsernas
bestämd genitiv

Grundlagsbestämmelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grundlagsbestämmelse

  1. Slutligen antog kongressen vissa grundlagsbestämmelser, som territorial-legislaturerna inte fick rubba: fullständig religionsfrihet, jurydomstolar, lika intestat-arvsrätt för barn, anstalter för den offentliga undervisningen, frihet från avgifter på de naturliga vattenvägarna samt absolut förbud mot slaveri och ofrivillig tjänsteplikt. (källa)
  2. Vissa grundläggande regler om myndigheterna och deras verksamhet finns i grundlagen. Av 1 kap. 8 § regeringsformen framgår att förättsskipningen finns domstolar och för den offentliga förvaltningen statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter. Dessa ska, i likhet med andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter, i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 §). Vissa närmare grundlagsbestämmelser om förvaltningen i 12 kap. regeringsformen. Av 12 kap. 1 § framgår att Justitiekanslern och andra statliga förvaltningsmyndigheter lyder under regeringen, om de inte enligt regeringsformen eller annan lag är myndigheter under riksdagen. Myndigheter som lyder under riksdagen är bland andra Riksrevisionen och Riksbanken. (källa)
  3. Sådan lagstiftning upprätthålls av staten i någon form inom ett territorium, eller av den institution, som har hand om rättsskipningen där någon egentlig stat ej står att finna. Även den internationella rätten, folkrätten, kan räknas som lag, men reglerna för dess implementerande i nationell lag skiljer sig från land till land. Ett exempel på internationell rättsregel är Europakonventionen – enligt en grundlagsbestämmelse i Sverige (2 kapitlet 19 § regeringsformen) får annan svensk lag inte strida mot den konventionen. (källa)
  4. I kompromissens anda hade kammarrådet Albert Anderson gjort upp ett förslag till grundskatternas avskrivning, men detta lades inte för 1875 års riksdag, utan endast ett fullständigt förslag till ordnande av land- och sjöförsvaret med uppgivande av stamsystemet och försvarets grundande uteslutande på allmän värnplikt. Fördelningen mellan vapenslagen skulle, där så fordrades, ske genom lottning. Värnpliktstiden skulle omfatta åldern från 18:e till 40:e året och övningstiden 10,5 månader vid infanteriet och 17 månader vid kavalleriet, tillsammans med betydande repetitionsövningar. Men inget övergångsförslag bifogades om sättet för indelningsverkets upphörande. Till statsrådsprotokollet hade Carleson och fem andra statsråd uttalat betänkligheter mot att framlägga förslaget utan övergångsbestämmelser, och finansministern Åkerhielm avstyrkte förslaget såsom alltför kostsamt för landet. Som villkor för det hela hade uppställts en grundlagsbestämmelse att grunderna för den nya härordningen och erforderliga anslag inte skulle kunna rubbas utan kungens och riksdagens samtycke. När riksdagen i denna del antog en annan formulering begagnade sig Carleson av detta för att genast begära avsked. Härordningsförslaget avstyrktes enhälligt av särskilda utskottet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.