Grundregel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundregel, varianter, uttal och böjningar av grundregel

Grundregel synonym, annat ord för grundregel, vad betyder grundregel, förklaring, uttal och böjningar av grundregel.

Vad betyder och hur uttalas grundregel

Grundregel uttalas grund|regel och är ett substantiv -n grundregler.

Ordformer av grundregel

Singular

grundregel
obestämd grundform
grundregels
obestämd genitiv
grundregeln
bestämd grundform
grundregelns
bestämd genitiv

Plural

grundregler
obestämd grundform
grundreglers
obestämd genitiv
grundreglerna
bestämd grundform
grundreglernas
bestämd genitiv

Grundregel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Grundregel på Engelska

  • basic rule

Hur används ordet grundregel

  1. I nuvarande form är bugg från 1968, då en dansskola i Gävle började undervisa i bugg. Även i Örebro 1965 fanns en efterfrågan på buggkurser. Det dröjde dock ända till år 1978 innan bugg kom till Stockholm. Åren innan bugg kom var rock'n'roll den swingdans som dansades mest. 1960-tals rock'n'roll liknar i stora stycken bugg. Till skillnad från de danser som den härstammar ur har buggen sitt grundsteg på 4 taktslag. Genom åren har vissa typiska stilar som exempelvis "linjebugg" (90-talet) och "åhej" (2000-talets första decennium) utvecklats baserat på buggens grundregler och karaktär. Buggen fortsätter att förändras. (källa)
  2. Grundreglerna för hur de ledande posterna i staten skall tillsättas, såsom statschef, regeringschef, parlament och de högsta domarna. I en monarki brukar således anges i en grundlag på vilket sätt tronen kan ärvas, jfr successionsordning, agnatisk tronföljd resp. kognatisk tronföljd, medan det i en republik finns regler för hur man väljer president. (källa)
  3. Gondica är ett svenskt actioninriktat fantasyrollspel i en heroisk spelvärld utgivet av spelföretaget Rävspel 1998. Spelet är konstruerat av Anders Blixt och Åke Rosenius som också illustrerat grundreglerna. (källa)
  4. Figurerna är grovt uppdelade i tanke- och ordfigurer. Någon självklar skiljelinje mellan tanke- och ordfigurer finns inte och de går ofta in i varandra. Väljer man att skilja dem åt kan en bra grundregel vara att hålla sig till att tankefigurer innebär en utsmyckning av idéinnehållet medan ordfigurer ger själva språket en iögonenfallande utsmyckning. Det finns även en närliggande retorisk term som gränsar till och går in i figurerna. Denna term är troper och räknas av vissa retoriker helt in till figurerna. Det är därför inte ovanligt att figurer som av en retoriker räknas som tankefigur räknas som ordfigur av en annan, medan en tredje väljer att inte göra någon större uppdelning av vare sig ord- tankefigurer eller troper. (källa)
  5. I Sverige finns det inte något generellt förbud mot karaktärsvittnen. Som grundregel gäller dock att vittnen inte får höras i "chikanöst syfte", vilket innebär att man inte har rätt att åberopa vittnen till styrkande att endera part är klandervärd i största allmänhet. För att ha rätt att åberopa ett vittne krävs det att omdömena har betydelse för saken. Ett karaktärsvittne har, i allmänhet, lägre bevisvärde än övriga vittnen. Om vittnet även är en närstående person får denna inte avlägga ed vilket sänker bevisvärdet ytterligare (36 kap. 13 § rättegångsbalken). (källa)
  6. Ett annat namn på dessa kvanttillstånd är atomorbitaler. En förenklad bild för att beskriva dessa orbitaler, är att säga att elektronerna successivt fylls på i olika elektronskal som i sin tur byggs upp av underskal. Som grundregel fylls ett skal eller underskal innan ett nytt påbörjas, men undantag förekommer. (källa)
  7. Paragrafen ströks 1986 med motiveringen att regeln redan täcktes av 5 §, den så kallade trafikens grundregel, vilken idag motsvaras av trafikförordningens 2 kap. 1 §. (källa)
  8. Två grundregler finns för sortering av flerordiga uttryck – bokstavsprincipen och ordprincipen. Enligt den förra (vanlig i ordböcker och uppslagsverk) placeras avis före a vista (sortering sker endast utifrån bokstäverna). Enligt den andra hamna a vista före avis (mellanslaget spelar här roll, vanligt i telefon- och bibliotekskataloger). Oavsett princip sorteras gemener före versaler (exempel: atlas före Atlas). (källa)
  9. ERK gjorde uttalanden om en viss marknadsföringsåtgärd (som riktar sig till den svenska marknaden) kunde anses strida mot Internationella Handelskammarens (ICC:s) grundregler för reklam vad avser könsdiskriminerande reklam. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.