Grusgång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grusgång, varianter, uttal och böjningar av grusgång

Grusgång synonym, annat ord för grusgång, vad betyder grusgång, förklaring, uttal och böjningar av grusgång.

Vad betyder och hur uttalas grusgång

Grusgång uttalas grus|gång och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av grusgång

Singular

grusgång
obestämd grundform
grusgångs
obestämd genitiv
grusgången
bestämd grundform
grusgångens
bestämd genitiv

Plural

grusgångar
obestämd grundform
grusgångars
obestämd genitiv
grusgångarna
bestämd grundform
grusgångarnas
bestämd genitiv

Grusgång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grusgång

  1. Tramp eller foley är filmljud som läggs på efter filminspelningen men spelas in synkroniserat med filmen. Normalt är det vardagliga ljud, till exempel ljudet av fotsteg som trampar på olika material. Andra ljud kan vara rörelseljud, kläder som frasar eller cigaretter som glöder och inhaleras. Det finns ingen självklar gräns mellan tramp och ljudeffekter annat än att trampljud skapas och spelas in i realtid, synkroniserat med filmen. Om filmsekvensen visar en person som går på en asfaltstrottoar, in på en grusgång och ut på en gräsmatta spelar ljudinspelaren, trampkonstnären, in skapade ljud av sekvensen samtidigt som filmen spelas upp för att få rätt tajmning. Trampkonstnären använder ofta vardagliga föremål och kan till exempel ha en platta med något hårt för asfalten, en låda med grus för grusgången och ett tyg för gräsmattan. Med skor på fötterna eller händerna kan trampkonstnären sedan trampa i takt med skeendet på filmen. (källa)
  2. Ruderatmark (från latinets rudera ruin) eller skräpmark är mark som ofta störs av mänsklig verksamhet. Detta gör att marken ligger öppen, utan täckande växtlighet, under stora delar av tiden. Exempel är upplagsplatser, grusgångar, schaktmassor, hamnar, industritomter och soptippar. Ruderatmarker är bra grogrund för växter som specialiserat sig på kort livscykel och intensiv förökning, sådana växter som ofta benämns som ogräs. Ruderatmarker innehåller inte sällan förvildade trädgårdsväxter och andra för platsen exotiska arter. Vissa former av ruderatmarker är uppskattade av fåglar, speciellt vintertid, då de ofta är rika på vinterståndare. (källa)
  3. Gårdsharv eller grusharv - används för att jämna till grusgångar m.m. (källa)
  4. Trädgårdslabyrinter bestående av ett system av grusgångar separerade av höga buskhäckar var populära i slottsträdgårdar och på större gods under 1700- och 1800-talen. Dessa fungerade både som underhållning och som utsmyckning. Ofta var de anlagda i vackra mönster som kunde beskådas frånågon upphöjd plats. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.