Guldbelagd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldbelagd, varianter, uttal och böjningar av guldbelagd

Guldbelagd synonym, annat ord för guldbelagd, vad betyder guldbelagd, förklaring, uttal och böjningar av guldbelagd.

Vad betyder och hur uttalas guldbelagd

Guldbelagd uttalas guld|be|lagd och är ett adjektiv.

Ordformer av guldbelagd

Böjning (i positiv) guldbelagd en ~ + subst. guldbelagt ett ~ + subst. guldbelagda den/det/de ~ + subst.

Guldbelagd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet guldbelagd

  1. Trundholmsvagnen (danska: Solvognen) påträffades den 7 september 1902 i mossen Trundholm Mose i Odsherreds kommun på Själland i Danmark. Trundholmsvagnen består av två välvda bronsplattor som hålls samman av en bronsring. Båda skivorna har ingraverade spiraler och koncentriska cirklar, den ena är dessutom guldbelagd. Detta är placerat på en vagn med sex fyrekerhjul som dras av en gjuten bronshäst. Vid hästens mun finns hål som antyder att djuret varit försett med betsel och seldon. Dateringen är osäker men ornamentiken pekar på äldre bronsålder, omkring 1400 före Kristus. Idag står vagnen i Nationalmuseet i Köpenhamn. (källa)
  2. Antydningar om religiösa föreställningar finns redan bland stenålderns fornfynd: skålformiga fördjupningar på takstenarna till dösar och gånggrifter vittnar om offer till de döda, som tänktes bo i graven. Fornsaker som inte hört till gravar har anträffats i en sådan mängd och anordnats på ett sådant sätt att det tyder på att de varit offer. Ett ristat hjul med fyra ekrar är en sinnebild för solen och tyder på att soldyrkan har förekommit redan under bronsåldern. De bilder av miniatyryxor som har hittats visar att blixten troligen tänkts som en yxa, slungad mot mörkrets makter. Yxorna, sinnebilder för blixten, förekommer ofta parvis. Trundholms-vagnen, en 57 centimeter lång modell i brons som daterats till cirka 1500–1300 f.Kr. och påträffades 1902 på nordvästra Själland i Danmark, bär en guldbelagd skiva, uppenbarligen föreställande solen, vilken dras av en häst. Förebilden för denna modell var troligen en vagn i naturlig storlek som användes i samband med soldyrkan. (källa)
  3. Speed, guldbelagd mässing, 1971, Brokindsleden mitt emot Ekholmens centrum i Linköping. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.