Guldinfattad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldinfattad, varianter, uttal och böjningar av guldinfattad

Guldinfattad synonym, annat ord för guldinfattad, vad betyder guldinfattad, förklaring, uttal och böjningar av guldinfattad.

Vad betyder och hur uttalas guldinfattad

Guldinfattad uttalas guld|in|fatt|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av guldinfattad

Böjning (i positiv) guldinfattad en ~ + subst. guldinfattat ett ~ + subst. guldinfattade den/det/de ~ + subst.

Guldinfattad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet guldinfattad

  1. Detta är allt som berättas om Hnoss. Hon omtalas inte i någon myt, men enligt Snorre har hennes namn kunnat användas i kenningar för Freja, som då har kunnat kallas "Hnoss moder" (móður Hnossar). Att döma av Snorres egna exempel har det dock varit vanligare att Freja har figurerat i kenningar för Hnoss. Skälet är förstås att skalder som fått ett vackert föremål i skaldelön – ofta ett vapen – gärna har velat tacka givaren i poetisk form. Det har då behövts en kenning för "dyrgrip" eller "klenod" (=hnoss) och denna har då kunnat väljas på temat "Frejas dotter". Några sådana exempel ur en dikt av skalden Einar Skulason finns i Skáldskaparmál 37: "Härns stolta/ryktbara barn" (hróðrbarn Hǫrnar), "Frejs systerdotter" (Freys nipt), "Njords dotters barn" (Njarðar dóttur barn), "vanabrudens dotter" (vanabrúðardóttir) och "Gefns mö" (mær Gefnar). Alla dessa kenningar betyder "Hnoss", som då har fått representera den "dyrbarhet" eller "klenod" som skalden velat besjunga. I Einar Skulasons fall tycks det ha rört sig om en guldinfattad yxa, vilket fick Finnur Jónsson att döpa dikten till Øxarflokkr (Yxflocken). (källa)
  2. Bland arbeten av Hultbom märks en brudkrona för Biskopskulla kyrka utförd 1832. På Nationalmuseum finns på par guldörhängen, det ena paret stämplade 1838. På Nordiska museet finns en guldring från 1839 samt en gräddkanna i silver och fyra guldringar från 1840. På Skoklosters slott finns en guldinfattad miniatyr från 1845 visande kung Karl XIV Johan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.