Göticistisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder göticistisk, varianter, uttal och böjningar av göticistisk

Göticistisk synonym, annat ord för göticistisk, vad betyder göticistisk, förklaring, uttal och böjningar av göticistisk.

Vad betyder och hur uttalas göticistisk

Göticistisk uttalas göt|ic|ist|isk [-is´t-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av göticistisk

Böjning (i positiv) göticistisk en ~ + subst. göticistiskt ett ~ + subst. göticistiska den/det/de ~ + subst. göticistiske den ~ + mask. subst.

Göticistisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet göticistisk

  1. Konung Krembres i Giötaland och konung Augis i Uppsala saga är en göticistisk svensk saga från omkring år 1700 som ger sig sken av att vara en översättning av ett fornnordiskt original bevarat i isländsk handskrift. Det verkliga förhållandet är det omvända: sagan har skrivits på svenska, möjligen av Nils Hufwedsson Dal, och översatts till isländska av Þórvaldur Brockmann. (källa)
  2. Sagokungar har spelat en roll i de försök som ledande skikt i olika riken har gjort att förhärliga rikets historia. I Sverige har göticistisk historieskrivning till stor del byggt på sagokungar från isländska källor eller inhemska svenska falsarier. På 1800‐talet undervisades skolelever om en svensk politisk historia som var dubbelt så lång som den nutida källkritiska historieskrivningen. (källa)
  3. Klimatläran som han utvecklade i L'esprit des lois fick skönlitterär form av göticisterna i Sverige, där bland annat Gustaf Fredrik Gyllenborgs dikt Vinter-qväde kombinerar de båda tankeströmningarna. Mer troget montesquieusk var Carl August Ehrensvärd som tog avstånd från en göticistisk omtolkning när han påverkad av klimatläran skrev Resa till Italien (1786). (källa)
  4. Petter (Peter) Rudebeck, född 30 juni 1660 på Vadstena, Björskogs socken i Västmanlands län, död 14 mars 1710 i Skatelöv, Kronobergs län, var en svensk regementskvartermästare, därefter brukspatron på Huseby i Småland, och göticistisk lokalhistoriker. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.