Höstvete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höstvete, varianter, uttal och böjningar av höstvete

Höstvete synonym, annat ord för höstvete, vad betyder höstvete, förklaring, uttal och böjningar av höstvete.

Vad betyder och hur uttalas höstvete

Höstvete uttalas höst|vete och är ett substantiv.

Ordformer av höstvete

Singular

höstvete
obestämd grundform
höstvetes
obestämd genitiv
höstvetet
bestämd grundform
höstvetets
bestämd genitiv

Höstvete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet höstvete

  1. Höstvete är vete som sås om hösten (som höstsäd) på det norra halvklotet. Fröna hinner börja gro och ligger sedan i dvala under frostperioden. I Sverige är höstvete numera betydligt vanligare än vårvete (vete som vårsäd).
  2. Höstvete sås vanligen i mitten av september då det skall hinna gro och etablera sitt rotsystem samt de första bladen före frosten kommer. När kylan slår till, går grodden in i dvala och fortsätter sin tillväxt förstnär vårsolen värmer upp marken. Beroende på breddgrad odlas olika sorter som har för området lämplig vinterhärdighet. Når våren kommer så växer höstvetet igen och kan bilda fler skott som vardera resulterar i ett ax. Höstvete behöver fler växtdagar än vårvete (som sås på våren) men tack vare växtdagarna på hösten kan det skördas tidigare än vårvete.
  3. I Sverige är höstvete numera vanligare än vårvete. Sedan 1995 har höstvete varit den vanligaste svenska spannmålsgrödan, och ungefär 40 procent av spannmålsåkrarna odlas med höstvete. År 2010 odlades höstvete på knappt 350 000 hektar och vårvete på mindre än 100 000 hektar. Per hektar ger höstvete i snitt något mer i skörd än vårvete. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.