Hamnplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hamnplats, varianter, uttal och böjningar av hamnplats

Hamnplats synonym, annat ord för hamnplats, vad betyder hamnplats, förklaring, uttal och böjningar av hamnplats.

Vad betyder och hur uttalas hamnplats

Hamnplats uttalas hamn|plats och är ett substantiv.

Ordformer av hamnplats

Singular

hamnplats
obestämd grundform
hamnplats
obestämd genitiv
hamnplatsen
bestämd grundform
hamnplatsens
bestämd genitiv

Plural

hamnplatser
obestämd grundform
hamnplatsers
obestämd genitiv
hamnplatserna
bestämd grundform
hamnplatsernas
bestämd genitiv

Hamnplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hamnplats

  1. Den ursprungliga planen var att bygga staden vid den gamla hamnplatsen på Satamakangas. Eftersom hamnplatsen var låglänt valde man istället en plats längre norrut, vid nuvarande Brahestadsviken. Efter att ha införskaffat Salois socken i sin ägo år 1652, gav Pehr Brahe sitt namn åt staden, som blev kallad Brahestad, på finska Raahe. (källa)
  2. Ängelholmsborna fortsatte att ha det forna området vid Luntertun som sin hamnplats. 1530 bestämde Fredrik I att: "Engelsholms Borgare skulle i 3 Aar fra Datum være fri for Sise (tull) af al fremmed Drik, som fortappes i deres By, paa det at de skulle rense og forbedre den Havn og Indsejling, som er for deres By.". (källa)
  3. Unikt för Jurmo är att all bebyggelse är koncentrerad till bykärnan och hamnplatserna. Så länge jurmobornas ekonomi var uppbyggd på traditionellt sätt behövde varje gård ett tiotal hus för olika ändamål. Förutom boningshuset hörde olika uthus, som fähuset, rökbastun, lador, bodar och landhus till gårdens byggnadsbestånd. I landhusen förvarades fiskbragder, tunnor med saltfisk etc. Tidigare hade varje gård också egen kvarn. Endast Norrgrannas väderkvarn står kvar nuförtiden. I havsbandet hade jurmoborna ett gemensamt hus för övernattning i samband med jaktfärder bland vårisarna. (källa)
  4. Innan Umeå blev stad 1622 gick kustlandsvägen från Röbäck norrut till färjeläget vid hamnplatsen vid Backens kyrka. Efter stadens grundande drogs vägen istället över Röbäcksslätten söder om Böle by och fram till ett nytt färjeställe på Teg, vid nuvarande Färjställsgatans mynning vid älvstranden. 1600-talets tegsbyar var utsträckta, med en tät bykärna i söder och en gles gårdsrad vid älven. Ända fram till sekelskiftet 1900 var Böle och tegsbyarna fortfarande klart åtskilda från varandra – inte minst för att det östra hemmanet i Böle by fungerade som militärboställe, vilket förhindrade en utveckling österut mot Teg. (källa)
  5. Västlands är en by i Vamlingbo socken på södra Gotland. Den ligger på Storsudrets västra strand vid Snäckvik, hamnplatsen benämns Västlands länningar. (källa)
  6. Boerna kommer ursprungligen från Europa. Nederländska och snart nederlandiserade franska kolonister slog sig på 1600-talet ned i Sydafrika. Allteftersom tyska, portugisiska och andra nationaliteter kommit till området, har boerna kommit att inbegripa även några av dessas ättlingar. De först inflyttade var soldater eller bönder i tjänst hos Nederländska Ostindiska Kompaniet, som 1652 vid nuvarande Kapstaden anlade en hamnplats, från vilken sedan kolonisationen utgick. Nyinflyttade kolonister från Nederländerna tillkom, uttjänta soldater kvarstannade som åkerbrukare eller kreatursuppfödare, och 1687 ökades kolonisterna med ett mindre antal landsflyktiga franska hugenotter. (källa)
  7. Byviken, som ingår i småorten Holmön, är en färje- och gästhamn på Holmöns nordvästra udde. Här ligger även Holmöns båtmuseum med turistinformation, restaurang, badstrand och vandrarhemmet Holmögården. 3 kilometer sydväst om Byviken ligger den 18 meter höga Berguddens fyr som invigdes 1896 och avbemannades 1969. De gamla fyrvaktarbostäderna har omvandlats till vandrarhem. Längs Holmöns sydöstra del ligger Gäddbäckssundet (egentligen "gebäck-", ge = "lä"), som skiljer Holmön och Ängesön åt, med skyddad hamnplats, fiskebodar och enkel badstrand. (källa)
  8. Staden Hudiksvall grundades 1582 av Johan III genom hopslagning av byarna Hudik och Vallen vid Hornåns mynning i Lillfjärden. Namnet "Hvdigsval" finns dock redan utmärkt på Carta Marina, den äldsta kartan över Norden, som trycktes i Venedig 1539. Då hade platsen länge varit en hamnplats med marknader och en knutpunkt i det nord-sydliga kommunikationsnätet. Spår av den första bebyggelsen är nästan helt förlorade. (källa)
  9. Runt 1130 förlorar Sigtuna sin strategiska plats som utpost i Svealand, troligtvis på grund av att kyrkan nu kunde flytta till Gamla Uppsala och på grund av att landhöjningen gjorde Norrström till en mer strategisk hamnplats. Biskopssätet flyttade alltså till Uppsala med Gamla Uppsala kyrka som domkyrka. Konkurrensen mellan götar och svear gjorde att man inte kunde enas om ett ärkestift i Sverige, därför stannade påvens sändebud i Lund, som var kyrkoprovinsen Sverige-Danmarks huvudsäte, vid kardinalbesöket år 1153. Då lär Linköping ha varit föreslaget som ärkebiskopsäte för blivande kyrkoprovinsen Sverige. (källa)
  10. Kvarteret Yngve i Ronneby ingår i 1864 års rutnätsplan och var under lång tid stadens hamnkvarter med magasin och speditionsföretag mot Strandgatan. Platsen mellan kvarteret och Ronnebyån var en del av den gamla köpingens hamnplats, känt som Hamnbryggan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.