Handelsbalk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder handelsbalk, varianter, uttal och böjningar av handelsbalk

Handelsbalk synonym, annat ord för handelsbalk, vad betyder handelsbalk, förklaring, uttal och böjningar av handelsbalk.

Vad betyder och hur uttalas handelsbalk

Handelsbalk uttalas handels|balk och är ett substantiv.

Handelsbalk betyder:

Ordformer av handelsbalk

Singular

handelsbalk
obestämd grundform
handelsbalks
obestämd genitiv
handelsbalken
bestämd grundform
handelsbalkens
bestämd genitiv

Plural

handelsbalkar
obestämd grundform
handelsbalkars
obestämd genitiv
handelsbalkarna
bestämd grundform
handelsbalkarnas
bestämd genitiv

Handelsbalk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet handelsbalk

  1. De medeltida landskapslagarna i Sverige och Norge bestod av ett antal balkar (Ärvdabalk, Handelsbalk) som i sin tur bestod av ett antal flockar, dvs. grupper av lagregler. (källa)
  2. I Sverige saknas reglering om hyra av lös egendom, bortsett från tre bestämmelser från 1700-talet i 13 kap. handelsbalken. Det finns emellertid en departementspromemoria (Ds 2010:24), där ett förslag till ny lag om hyra av lös sak till konsumenter läggs fram. Svensk rättspraxis är också knapp. Det har diskuterats i vilken utsträckning man kan tillämpa analogier till andra svenska lagar. (källa)
  3. Handelsbalken (1736:0123 2). (källa)
  4. Men i modern rätt är det även möjligt, att uppdraget ska utföras icke bara för uppdragsgivarens räkning, utan även i uppdragsgivarens namn, så att personen omedelbart förvärvar de rättigheter och ikläder sig de förpliktelser, som kommer ur rättsärendet. Denna art, vilken var för den romerska rätten principiellt okänd, uppkommer genom mandatets förening med en fullmakt och kan kallas fullmaktsmandat (jämför Fullmakt). Det är detta, som egentligen avses i lagen (se Handelsbalken 18 kap.) liksom i de flesta främmande. Även beträffande mandat utan fullmakt (kommissionsavtal) anses mandanten omedelbart berättigad genom uppdragets utförande, särskilt brukar mandanten tillerkännas separationsrätt i mandatariens konkurs. I motsats till den romerska ger den nyare rätten mandatarien i regel anspråk på arvode. (källa)
  5. Enligt Handelsbalken, 18 kap. 5 §, har en syssloman rätt till timtaxa plus expenser. Enligt 9 § måste talan mot syssloman väckas inom ett år från slutredovisningsdagen. (källa)
  6. Än idag förekommer vräkare, i ett ännu inte upphävt, men kanhända obsolet, stadgande i första kapitlet, tionde paragrafen, handelsbalken, vilken lyder: De varor, som av stadens vräkare böra skådas och prövas, må köparen ej taga till sig, förr än det skett är, eller böte köparen och säljaren, vardera tio daler. Paragrafen är formellt gällande såväl i Sverige som i Finland. Aleksander Peczenik hävdar i sin bok On Law and Reason (1989) att några stadens vräkare ej längre existerar. (källa)
  7. Borgensman är en person som går i borgen för en låntagare eller annan som åtagit sig en förpliktelse. I den fortfarande gällande Handelsbalken från 1736 används termen löftesman. (källa)
  8. Byggningabalk var en av nio balkar i 1734 års lag, med en historik från Magnus Erikssons stadslag. Den är tillsammans med Handelsbalken de enda som fortfarande gäller i Sverige, i Finland gäller även 1734 års rättegångsbalk, om än kraftigt reviderad. (källa)
  9. Tvesala regleras i 1 kap. 5 § handelsbalken (SFS "1736:0123 2", som fortfarande gäller, men en del av paragrafen som trots allt brukar anses obsolet är här ställd inom parentes): "Säljer man tvem ett, gälde skadan åter, (och böte tio daler,) och den behålle godset, som först köpte.", fastän ordet själv inte förekommer i denna paragraf. Lagen infördes i Sveriges rikes lag 1736 och tillhör avtalsrätten. I grund och botten innebär lagtexten att den första köparen har rätten till varan. Denna lag har till stora delar ersatts av andra tillämpliga lagar men är trots det fortfarande gällande rätt och kan åberopas om ingen mer specifik lagstiftning (lex specialis) finns avseende ett köp. Ordet "tvesala" eller "tvesalu" återfinns numera inte i någon lag, men förekommer i diverse Statens offentliga utredningar, domar och andra dokument. (källa)
  10. Burskap regleras i 3 kap. handelsbalken. Enligt lagen (1964:653) om överflyttande av magistratens befattning med burskapsärenden m.m. är numera kommunstyrelsen – eller den nämnd kommunen bestämmer – ansvarig för ansökningar beträffande burskap. Växjö och Norrköpings kommuner utdelar burbrev och i Stockholm delas burbreven ut av Stockholms Borgerskap i Stockholms stadshus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.