Hantverksskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hantverksskola, varianter, uttal och böjningar av hantverksskola

Hantverksskola synonym, annat ord för hantverksskola, vad betyder hantverksskola, förklaring, uttal och böjningar av hantverksskola.

Vad betyder och hur uttalas hantverksskola

Hantverksskola uttalas hant|verks|skola och är ett substantiv.

Ordformer av hantverksskola

Singular

hantverksskola
obestämd grundform
hantverksskolas
obestämd genitiv
hantverksskolan
bestämd grundform
hantverksskolans
bestämd genitiv

Plural

hantverksskolor
obestämd grundform
hantverksskolors
obestämd genitiv
hantverksskolorna
bestämd grundform
hantverksskolornas
bestämd genitiv

Hantverksskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hantverksskola

  1. S:t Eriks gymnasium (f.d. Industri- och hantverksskolan och Polhemsgymnasiet) är en gymnasieskola vid Polhemsgatan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm. Skolan invigdes 1937 och ritades av arkitekten Paul Hedqvist. Byggnaden räknas som ett fint exempel för 1930-talets funkisarkitektur. Sedan hösten 2012 finns även Scengymnasiet huset. (källa)
  2. Institutet hade plats för 100 elever, hälften pojkar och hälften flickor. Eleverna fick förutom läsundervisning även en yrkesutbildning. Bland annat fanns lärlingsutbildningar i korgmakeri, borstbindning och vävning. Under det sista skolåret skickades pojkarna ofta till hantverksskola i Kristinehamn medan flickorna ofta lärde sig hushållsarbete. Under 1930-, 1940- och 1950-talen började stegvis alltfler elever lämna skolan för teoretiska studier på andra skolor, allteftersom integrationen i det svenska samhället ökade, och främst de som valde att utbilda sig praktiskt stannade kvar. 1965 infördes slutligen grundskola för synskadade i Sverige genom Specialskolförordningen. (källa)
  3. Som en följd av sin pedagogiska läggning ville Carl Malmsten gärna se sin filosofi realiserad i form av något skolprojekt. Därigenom skulle hans livsåskådning kunna fortleva och vidareutvecklas genom generationer. En av grundprinciperna i hans pedagogik, som han presenterade i artikelserien "Principer för formsinnets fostran i barndoms- och ungdomsskolor" i Svenska Slöjdföreningens tidskrift (1921 sid. 109–116, 1922 sid. 97–110), var att barnets ursprungliga skaparlust bör tas om hand från de allra första skolåren och göras fruktbärande för hela livet. Han tog avstånd från slöjdundervisningen baserad på "modellserier" (färdiga ritningar till föremål, som eleverna skulle tillverka) som hade tillämpats i nära femtio år sedan slöjdlärarseminariet i Nääs grundades av Otto Salomon på 1870-talet. Hans ansträngningar resulterade 1927 i Olofskolan och 1930 i Carl Malmstens Verkstadsskola i Stockholm, som år 2000 blev en filial till Linköpings universitet. 1957 köpte han en lantgård i Vickleby kyrkby på Öland och startade där hantverksskolan Capellagården. Carl Malmsten har även gett namn åt Carl Malmsten Hantverksgymnasum i Valdemarsvik. (källa)
  4. I april 1865 slogs den konkurrerande Göteborgs hantverksskola samman med Slöjdföreningens, och elevantalet steg nu till 356. Samma år omarbetades Slöjdföreningens stadgar och skolan fick sin första riktiga föreståndarpost som var skild från föreningens ordförandes. Den 17 februari 1865 utsågs von Schoultz, ordförande i föreningen sedan tio år tillbaka, till denna post. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.