Helgonkult Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder helgonkult, varianter, uttal och böjningar av helgonkult

Helgonkult synonym, annat ord för helgonkult, vad betyder helgonkult, förklaring, uttal och böjningar av helgonkult.

Vad betyder och hur uttalas helgonkult

Helgonkult uttalas helg|on|kult och är ett substantiv, böjs som ¹kult.

Ordformer av helgonkult

Singular

helgonkult
obestämd grundform
helgonkults
obestämd genitiv
helgonkulten
bestämd grundform
helgonkultens
bestämd genitiv

Plural

helgonkulter
obestämd grundform
helgonkulters
obestämd genitiv
helgonkulterna
bestämd grundform
helgonkulternas
bestämd genitiv

Helgonkult är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet helgonkult

  1. Den katolska helgonkultens ursprung är firandet av martyrerna. De kristna firade martyrernas dödsdagar, varvid nattvarden/kommunionen frambars vid deras gravar. Det äldsta kända exemplet är Polykarpus, vars dödsdag firades av församlingen i Smyrna. När förföljelseperioderna, som startade med kejsar Neros förföljelser runt år 60 efter Kristus, var över i början av 300-talet e.Kr. byggde man ofta kyrkor över deras gravar. Med tiden började man dela på martyrernas kvarlevor för att flera kyrkor skulle få en helgonrelik. När allt färre dog martyrdöden började man även helgonförklara sådana munkar, nunnor, jungfrur, eremiter, asketer och så kallade bekännare som levt ett särskilt heligt liv. (källa)
  2. Späkning är det sätt på vilket en person eller en grupp självpåtaget bestraffar sig i syfte att få syndernas förlåtelse och för att finna vägen till salighet. Termen används huvudsakligen i religiös och andlig kontext. Utövandet av späkning är inte begränsat till enstaka kulturer eller sammanhang, men är kanske mest uttalat inom den romersk-katolska kyrkan och dess helgonkult. (källa)
  3. Exempel på svenska, årligt återkommande traditioner är jul- och midsommarfirandet. Julen har liksom valborgsmässoafton en fornnordisk bakgrund, som modifierats och blandats upp med kristendom och helgonkult. Att fira arbetarklassens kampdag den första maj, är däremot ett exempel på en sentida och renodlat sekulär tradition. (källa)
  4. S:t Eriks plakett är ett förtjänsttecken som ärkebiskopen av Uppsala delar ut till medborgare i andra länder än Sverige och företrädare för andra kyrkor än Svenska kyrkan. Förtjänsttecknet är uppkallat efter Sankt Erik, mest känd som kung Erik den helige av Sverige (1100-talet), som blev föremål för katolsk helgonkult. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.