Hemförsamling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hemförsamling, varianter, uttal och böjningar av hemförsamling

Hemförsamling synonym, annat ord för hemförsamling, vad betyder hemförsamling, förklaring, uttal och böjningar av hemförsamling.

Vad betyder och hur uttalas hemförsamling

Hemförsamling uttalas hem|för|saml|ing och är ett substantiv.

Ordformer av hemförsamling

Singular

hemförsamling
obestämd grundform
hemförsamlings
obestämd genitiv
hemförsamlingen
bestämd grundform
hemförsamlingens
bestämd genitiv

Plural

hemförsamlingar
obestämd grundform
hemförsamlingars
obestämd genitiv
hemförsamlingarna
bestämd grundform
hemförsamlingarnas
bestämd genitiv

Hemförsamling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hemförsamling

  1. Kyrkomötet fick behandla endast "kyrkliga mål", men sådana kunna komma under dess handläggning antingen genom kunglig proposition eller genom motion av ledamot. Den ordinarie motionstiden inskränktes 1905 till åtta dagar från mötets början. Kyrkomötet ägde vetorätt mot av konung eller riksdag önskad ändring av kyrkolag och prästerskapets privilegier och mot av Högsta domstolen och riksdag åvägabragd förklaring av kyrkolag, men detta innebar ej vetorätt mot själva kyrkomötesinstitutionens avskaffande, ty de nämnda paragraferna, som innehöll grundlagsgarantierna för kyrkomötets existens, var själva ej av kyrkolags- eller privilegienatur. Däremot tyckes meningen ha varit, att själva kyrkomötesförordningen skulle vara kyrkolag, åtminstone hade för ändringar däri kyrkomötets bifall inhämtats. Vare sig kyrkomötet hade vetorätt eller ej, ägde det själv ej att taga initiativ i en fråga annat än genom petition till konungen. Huruvida dess egna framställningar i kyrkolags- och privilegiefrågor skulle framläggas för riksdagen, berodde således på konungen (regeringen). Enligt praxis ansågs en sådan framställning innebära ett på förhand givet samtycke som inte föranledde förnyad behandling i kyrkomötet efter regeringens och riksdagens godkännande. I takt med att kyrkofullmäktigeeinstitutionen inrättades på lokalnivån som en kopia av kommunalfullmäktige och därmed fick en inbyggd partipolitiserande struktur kom partipolitiseringen också att dominera och ta över kyrkomötets sammansätnnig. Ombuden började väljas på listor utifrån sin riksdagspolitiska hemhörighet. De ansågs nu representera sina partier och inte sina hemförsamlingar. Detta blev mycket tydligt från 1970-talets slut och efter 2000 total dominerande. (källa)
  2. Honorius III försökte på alla sätt egga Europas furstar att återerövra Jerusalem och lyckades förmå kejsar Fredrik II att genom fördraget i San Germano 1225 förnya sitt redan 1214 avgivna löfte om ett korståg. Han visste att för att kunna erövra Jerusalem krävdes alla Europas krafter, och han såg därför till att mäkla fred bland stridande kristna furstar, kungar och prästerskap. Så försvarade han också Francisco Suárez mot den exkommunicerade Alfons II av Portugal, företog ett korståg mot morerna i Spanien, medlade mellan greker och latinare på Cypern, och stödde omvändelsen av hedningarna i Preussen. Lärd som han var, avsatte han biskopar han ansåg saknade erforderliga kunskaper, men gav universitetet i Paris och universitetet i Bologna flera privilegier. I bullan Super specula Domini skriver han att ett antal begåvade män i varje församling skall sändas till lärosäten för att studera teologi för att sedan undervisa vad de lärt i hemförsamlingen. (källa)
  3. En egenhet är att lysningen i England har motiverats med att försöka hindra par från att rymma från hemförsamlingen och gifta sig på annan ort. I London var "Fleet marriages" vanliga, paret vände sig då till en präst som råkade sitta i Fleetfängelset och bad honom utföra vigselakten mot en ekonomisk ersättning. Gretna Green, belägen precis på insidan av den skotska gränsen, var en annan populär bröllopsort, åtminstone i litteraturen. Då Skottland inte ställt några formkrav på vigseln utöver att paret offentligt givit varandra äktenskapslöfte, kunde unga älskande undslippa både kyrkans krav på lysning och statens krav på föräldramedgivande för makar under 21 år. Idag är dock Skottlands och Englands med Wales lagstiftning på området harmoniserad. (källa)
  4. Andreas Nicolai var son till birkarlen Nils Olofsson och farbror till ärkebiskop Nicolaus Olai Bothniensis. Han var kaplan i Luleå, innan han 1555 blev hovpredikant hos Gustav Vasa en tjänst som inbegrep överseende av lappfogdarnas räkenskaper. 1566 utnämndes han till kyrkoherde i sin hemförsamling Piteå, där han sedermera blev prost. Som sådan predikade han i Lappmarkerna. (källa)
  5. Jourhavande präst bemannas av präster i Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Man behöver inte tillhöra kyrkan för att kontakta Jourhavande präst, och man behöver inte samtala om religiösa saker. Tanken är att de som behöver komma i kontakt med en präst ska kunna göra det även utanför församlingarnas ordinarie telefontider. Finns det behov av vidare kontakt hänvisar prästen den uppsökande till en annan präst, oftast i den uppsökandes hemförsamling. (källa)
  6. I Finlands krig på 1900-talet fördes de stupade hem och begravdes i sin hemförsamling. Därför finns vid de flesta finska gravgårdar ett skilt område för dessa så kallade hjältegravar. Det mest kända är hjältegravarna på Sandudds begravningsplats. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.