Hemkalla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hemkalla, varianter, uttal och böjningar av hemkalla

Hemkalla synonym, annat ord för hemkalla, vad betyder hemkalla, förklaring, uttal och böjningar av hemkalla.

Vad betyder och hur uttalas hemkalla

Hemkalla uttalas hem|kalla och är ett verb (lös eller fast sammansättning) -de.

Ordformer av hemkalla

Aktiv

hemkalla
infinitiv
hemkallar
presens
hemkallade
preteritum
hemkallat
supinum
hemkallande
presens particip
hemkalla
imperativ

Passiv

hemkallas
infinitiv
hemkallas
presens
hemkallades
preteritum
hemkallats
supinum

Perfekt particip

hemkallad en
~ + subst.
hemkallat ett
~ + subst.
hemkallade den/det/de
~ + subst.

Hemkalla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet hemkalla

  1. Makarios sände ett brev den 3 januari 1974 till regeringen i Grekland, där han utpekade vissa grekiska officerare på Cypern som han menade motarbetade hans regering. Juntan svarade att officerarna skulle förflyttas. I ett andra brev den 2 juli krävde Makarios att alla officerare på ön skulle hemkallas. Utrikesministern S. Tetenes föreslog som kompromiss att Makarios själv skulle välja ut officerare från Greklands armé som skulle ersätta de som skulle hemkallas. Glafkos Klerides besökte Makarios den 11 juli och försökte förgäves finna en kompromisslösning. Och så den 15 juli 1974 arrangerade juntan en statskupp i Nicosia. Makarios flydde och ersattes av Nikos Sampson, en cypriotisk tidningsman och politiker. Detta var upptakten till Cypernkrisen 1974. (källa)
  2. Jan-Olof (Peter Settman) kommer hem ifrån Washington D.C. där han har haft som uppdrag att skydda USA:s president. Henry (Fredde Granberg), i sin tur kommer hem från Moskva. De båda har blivit hemkallade till Stockholm för att bemästra den ökända kriminaliteten i Sverige. (källa)
  3. 1785 återvände von Fersen till Paris där han vistades till 1791 med vissa avbrott, bland annat 1788 då han deltog i Gustav III:s ryska krig. I Paris lär det ha uppstått ett kärleksförhållande till Marie-Antoinette som gjort honom världshistoriskt ryktbar. När franska revolutionen bröt ut 1789 fick von Fersen Gustav III:s uppdrag att vara rapportör om vad som skedde i Frankrike. von Fersen organiserade tillsammans med Louis Auguste Le Tonnelier de Breteuil kungafamiljens flyktförsök i juni 1791, då han beledsagade de flyende till Bondy, ett par mil från Paris, där han tog en annan väg än kungaparet för att leda förföljare på villospår. Då den kungliga familjen greps i Varennes-en-Argonne var von Fersen inte med. Han lyckades rädda sig över den franska gränsen in i Belgien. I Bryssel vistades han till 1794, då han hemkallades till Sverige, sysselsatt med diplomatiska underhandlingar. Även med det franska kungaparet underhöll han hemliga förbindelser och besökte förklädd Paris i februari 1792. (källa)
  4. År 1688 blev han hemkallad för att överta en professur i filosofi och en adjunktur i teologi vid universitetet, och efter några få år blev han prost vid Kommunitetet och professor i hebreiska språket. Slutligen blev han 1693 medlem av den teologiska fakulteten, och som sådan försvarade han för den teologiska doktorsgrad en avhandling: De Deo triuno, den sista teologiska doktorspromotionen på lång tid, först 1736 påträffar vi nästa. (källa)
  5. de Besche, som var juris kandidat och senare juris hedersdoktor, var utrikesråd och chef för Utrikesdepartementets handelsavdelning 1953–56 och biträdande kabinettssekreterare 1956–63. Under hans tid som ambassadör i Washington, D.C. (1964–73) tilltog de diplomatiska spänningarna mellan Sverige och USA. Efter Olof Palmes uttalande om Hanoibombningarna 1972, där han jämförde USA:s krig i Vietnam och julbombningarna av Hanoi med bland annat nazistiska förbrytelser under andra världskriget, blev de Besche uppkallad till USA:s biträdande utrikesminister Alexis Johnson och fick motta en kraftig tillrättavisning. Såväl de Besche som hans då nyligen utsedda efterträdare Yngve Möller förklarades som icke välkomna i USA. John Guthrie, USA:s ambassadör i Stockholm, blev samtidigt hemkallad. de Besche tillträdde därefter tjänsten som ambassadör i Köpenhamn (1973–77). de Besche var även ordförande vid de sjustatsförhandlingar som ledde till bildandet av EFTA 1959. (källa)
  6. Året är 1906, och Brittiska imperiet står på höjden av sin makt. Efter tio år i Afrika blir den brittiske missionären Rev. Charles Fortescue hemkallad till London. Han har under sin afrikanska missionärsvistelse genom ett flitigt, närmast dagligt brevskrivande upprätthållit kontakten med sin trolovade Deborah Fitzbanks. Hon har noggrant sorterat alla breven i skilda kategorier, inklusive alla där hennes älskling lovar att gifta sig med henne, så fort han har möjlighet att återvända hem till England igen. Hon har koll på läget – tror hon. (källa)
  7. Toll fick dock nya uppdrag, bland annat att ordna Skånes försvar inför ett befarat danskt anfall. 1789 sändes han till Karlskrona som generalintendent vid flottan och ledamot i en kommitté för flottans utrustning. Efter flottans framgångar 1790 fick Toll offentlig upprättelse och ett erkännande av kungen som utnämnde honom till kommendör av svärdsordens stora kors. Efter uträttat uppdrag i Karlskrona återtog Toll militärbefälet i Skåne och bibehöll det även under freden. Efter Gustav III:s död 1792 satte hertig Karl honom åter i spetsen för krigsmakten som chef för Krigskollegium, medlem av konseljen samt utnämnde honom till generallöjtnant. Men då Tolls kusin Gustav Adolf Reuterholm kommit till makten skickades han bort till Polen som Sveriges sändebud. I Polen fick han brev från Gustaf Mauritz Armfeldt om dennes planer på att med rysk hjälp störta Reuterholm. Toll avrådde men avslöjade inte Armfelts planer. Då den armfeltska intrigen kom i dagen blev Toll hemkallad och, därför att han ej angett Armfelt, 1795 dömd till förlust av "ämbetet" och 2 års fästningsstraff i Wismar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.