Heraldisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder heraldisk, varianter, uttal och böjningar av heraldisk

Heraldisk synonym, annat ord för heraldisk, vad betyder heraldisk, förklaring, uttal och böjningar av heraldisk.

Vad betyder och hur uttalas heraldisk

Heraldisk uttalas herald|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av heraldisk

Böjning (i positiv) heraldisk en ~ + subst. heraldiskt ett ~ + subst. heraldiska den/det/de ~ + subst. heraldiske den ~ + mask. subst.

Heraldisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Heraldisk på Engelska

  • heraldic - of or pertaining to the study or heraldic insignia and their meaning

Hur används ordet heraldisk

  1. Genomgående är en heraldisk term som betecknar att en bild i skölden fortsätter ända ut till sköldkanterna i stället för att vara omgiven av sköldfältet på alla sidor. (källa)
  2. Häroldsbilderna delar i regel upp fältet i halvor, tredjedelar och så vidare. Vid framställningen av en heraldisk bild, handlar det inte om geometriska delar. En balk eller en två gånger delad sköld är uppdelad i tredjedelar, men det är visuella tredjedelar, som således vid uppmätning inte nödvändigtvis skall vara exakt lika stora till ytan. Viktigare är utseendet, det visuella intrycket. Dessutom bör en del av skölden bli vidare om den är belagd med en bild, om övrig del av skölden inte är belagd med någon bild. (källa)
  3. Purpur är en heraldisk färg, men är åtminstone i Sverige ovanlig som sådan. (källa)
  4. Den som fackmässigt – vetenskapligt eller konstnärligt – ägnar sig åt heraldik kallas heraldiker. Under medeltiden växte häroldsämbetet fram, vars innehavare hade såväl ceremoniella och heraldiska funktioner, som uppgiften som sändebud. Titeln vapenkung kunde även användas för den främste av härolderna (och i Storbritannien gäller ännu titeln King of Arms). Ingen känd vapenkung kan knytas till det svenska hovet och när Sverige under 1600-talet utvecklade en statlig heraldisk myndighet kom titeln riksheraldiker att användas. Vapenkungar är däremot kända i Danmark från mitten av 1400-talet och hade under Kalmarunionens tid även överinseende över Sverige. 1953 upphörde riksheraldikerämbetet och funktionen ersattes av en tjänsteman vid Riksarkivet med titeln statsheraldiker. Denne har idag till sin hjälp en biträdande statsheraldiker samt en heraldisk konstnär och lyder under Heraldiska nämnden. Vid kungl. hovstaterna finns en särskild vapenmålare vid Kungl. Maj:ts orden som har ett visst ansvar för heraldiken inom ordensväsendet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.