Herrskjorta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder herrskjorta, varianter, uttal och böjningar av herrskjorta

Herrskjorta synonym, annat ord för herrskjorta, vad betyder herrskjorta, förklaring, uttal och böjningar av herrskjorta.

Vad betyder och hur uttalas herrskjorta

Herrskjorta uttalas herr|skjorta och är ett substantiv.

Ordformer av herrskjorta

Singular

herrskjorta
obestämd grundform
herrskjortas
obestämd genitiv
herrskjortan
bestämd grundform
herrskjortans
bestämd genitiv

Plural

herrskjortor
obestämd grundform
herrskjortors
obestämd genitiv
herrskjortorna
bestämd grundform
herrskjortornas
bestämd genitiv

Herrskjorta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Herrskjorta på Engelska

  • shirts

Hur används ordet herrskjorta

  1. Fadermördare (från tyskan Vatermörder) är en hög styv krage på herrskjorta. Kragsnibbarna på fadermördarna stod rakt ut. (källa)
  2. Med tillgång till stora resurser använde Bousquet sig av tunn bomullscrêpe som används i underkläder för att göra en blus som hade en herrskjorta som förebild. Ett foto signerat Peter Knapp med toppmodellen Nicole de Lamargé iklädd den berömda blusen publicerades på omslaget till Elle 1966. Detta var början på succén. När Brigitte Bardot knyter sin Cacharelblus under bröstet följer allt efter, blusen blir ett måste och Cacharel hittar sin plats i alla garderober med culottebyxor, shetlandströjor och pinafore-klänningar. (källa)
  3. Skjortblus, den mer feminina varianten av skjorta, fick sitt utseende i slutet av 1800-talet. 1937 kom den figurslimmade damskjortan, som såg ut exakt som herrskjortor. (källa)
  4. Krås (tyska Krause) är en veckad och ofta stärkt remsa av tyg eller spets som förr kunde köpas metervis, och användes till prydnad på klädesplagg. Krås satt framförallt framtill på herrskjortor, från 1500-talet men särskilt under 1700-talet, men förekom även på kvinnodräkter, kring hals och ärmar. Det var oftast vitt, men både kulörta och svarta varianter förekom. (källa)
  5. Undervisningen i sömnad kunde börja mycket tidigt som synes av de bevarade märkdukar sydda av flickor i tioårsåldern, med en och annan så ung som fem år. Sömnadskunskaperna var oftast tänkta att omfatta sömnad av hushållslinne som lakan och handdukar, underkläder som herrskjortor, underkjolar, nattskjortor och nattlinnen. Dessutom skulle man kunna reparera och underhålla vad man sytt. De lite försigkomnare eller ekonomiskt pressade sydde också barnplagg och enklare vuxenplagg. Kappor, rockar, dräkter, finkläder och kostymer förväntades att man överlät till skräddaren och sömmerskan eller i nyare tider till konfektionsindustrin. Hur skicklig var och en blev berodde dels på hur mycket den som lärde ut själv kunde, dels på fallenheten hos barnet som skulle lära sig, men också på hur mycket tid som kunde sättas av. Var sömnaden, en av några få lärdomar och sysslor som skulle hinnas med, eller var den något som bara kunde läras ut och läras efter att nödvändigare arbeten var klara? När det finns publicerade tidigare texter om sömnad talas det inte sällan om de "fattigas" brist på kunskap. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.